Vidal-Quadras: ‘A Mas no li passarà com a Companys, però li intervindrien l’autonomia’

  • L'eurodiputat diu que si Mas convoca una consulta es quedarà sense govern i l'estat suspendrà l'la Generalitat

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president del Parlament Europeu i ex-dirigent del PP català, Alejo Vidal-Quadras, ha tornat a carregar contra el procés sobiranista i la intenció de fer una consulta sobre el futur polític de Catalunya. En una entrevista a l’ACN, avisa al president Artur Mas que corre el risc que l’estat li suspengui l’autonomia. ‘No li passarà com a Companys, però es pot quedar sense govern’, sentencia, descartant que pugui acabat a la presó.

El debat nacional i la defensa de Catalunya del dret de decidir és, per Alejo Vidal-Quadras, un dels problemes més greus actualment. Considera que Artur Mas està ‘arruïnant’ Catalunya amb el seu ‘deliri independentista’ i es mostra convençut que l’estat haurà de prendre decisions per aturar el projecte de Mas.

En aquest sentit, descarta que el president pugui ser denunciat o detingut si convoca una consulta, perquè ‘al Codi Penal espanyol no hi ha cap sanció’ per aquest concepte. Amb tot, creu saber quines són les repercussions que li esperen al president si tira endavant la consulta. ‘No li passarà el que li va passar a Companys. Sí que li pot passar que es quedi sense govern i que l’estat intervingui l’autonomia’, i afegeix que ‘no té le perill d’anar a presó’. 

L’eurodiputat creu que ‘no hi ha forma legal de convocar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya sense l’autorització del govern central’. Per això, si la consulta s’acaba fent, l’executiu de Mas ‘se situaria fora de la llei i en una actitud subversiva, i el que preveu la constitució en aquests casos és la intervenció de l’autonomia’. ‘És el que jo faria si es convoqués’, diu, i recorda que això implicaria ‘la retirada dels poders per incompliment greu de l’ordre constitucional en aplicació de l’article 155’.

Però Vidal-Quadras no veu Mas amb prou valentia o embranzida per fer la consulta. ‘Seria suïcida per part seva fer una cosa així i no crec que Catalunya el seguís’, conclou.

El finançament com a eina per a frenar el sobiranisme

Per Vidal-Quadras, el repte de Mas requereix una resposta ‘més contundent’ de Mariano Rajoy i el seu executiu i apunta a una millora del finançament com a eina per a frenar el sobiranisme. ‘L’ofensiva separatista fa temps que s’hauria d’haver frenat amb el finançament autonòmic; la Generalitat està en fallida, i el govern espanyol podria haver utilitzat aquesta circumstància per negociar un suport financer a canvi de la renúncia del govern nacionalista de Catalunya als seus deliris independentistes.’

No és la primera vegada que Vidal-Quadras parla sobre el procés i amenaça amb la intervenció. En aquests últims mesos ha dit que si es fes una consulta la policia es presentaria per retirar les urnes i que el govern espanyol deixaria caure financerament la Generalitat per a passar a controlar-ne els comptes després.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any