ERC vol que Mas enviï la carta a Rajoy a la UE i a l’ONU

  • També vol que es faci pública

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.07.2013 - 14:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Republicana de Catalunya vol que la petició escrita que Mas adreci a Rajoy per demanar la celebració d’una consulta pel dret de decidir es faci pública i que també s’enviï a estaments internacionals com la Comissió Europea, l’ONU i el Parlament Europeu, segons ha expressat aquest dilluns en conferència de premsa la portaveu d’ERC, Anna Simó.

‘Ha de ser clara i homologable al llenguatge internacional’, ha afegit Simó, posant que com a exemple el fet d’emprar expressions com ‘dret d’autodeterminació’ per tal que el motiu de la missiva s’entengui arreu del món.

Simó troba necessari que es faci públic el missatge per tal que la comunitat internacional vegi que ‘Catalunya fa els deures’ a l’hora de seguir els passos formals per fer una petició d’aquest tipus. És més important que la resposta de Rajoy, a la que ja donen per fet que serà un no. ‘L’objectiu no és tant que digui que sí com que es vegi des de tots els estaments del país i internacionals que s’ha intentat passar per una fase d’autorització a la ‘britànico-escocesa’ i que hi hagut una negativa per part de l’estat espanyol’, ha apuntat la portaveu d’ERC.

Simó també s’ha referit a l’audiència registrada en la retransmissió del Concert per la Llibertat, que va superar els 700.000 espectadors i va obtenir un 32% de quota de pantalla. Aquestes xifres, segons Simó, justifiquen la cobertura que es va fer per ser un acte ‘d’interès públic’.

ERC ha felicitat l’organització del recital per el bon funcionament de la vetllada, i ha recordat que el concert va ser possible gràcies a la tasca de voluntaris, a què els artistes participants no cobressin la retribució corresponent ni els drets d’autor i a les aportacions d’estaments com Òmnium Cultural, la qual, ha recordat Simó, enguany ha renunciat a la subvenció que atorga la Generalitat.

Primer incompliment del pacte

L’annex primer del pacte signat entre CiU i ERC després de les eleccions preveia que es negociaria amb l’estat la convocatòria d’un referèndum. El compromís parlava de formalitzar ‘la petició dins el primer semestre del 2013’, és a dir, abans d’avui. La petició no ha estat feta tot i que, segons el govern, Artur Mas en va parlar a Mariano Rajoy. És el primer incompliment del pacte entre tots dos partits.

La resta de punts del pacte s’ha complert, com és el cas de la declaració de sobirania, o tenen encara uns quants mesos de coll. Ahir ERC va reaccionar en vista de l’èxit del Concert per la Llibertat dient que a final d’any ja no hi hauria cap raó per a no fixar la data de la consulta, cosa que l’acord preveu en l’apartat cinc del mateix annex. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any