Joana Raspall fa cents anys

  • Un gran acte al Palau de la Generalitat per celebra aquesta tarda l'aniversari de la novel·lista

VilaWeb
Redacció
01.07.2013 - 10:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa Joana Raspall (Barcelona, 1913) compleix, avui, cent anys. Durant tot l’any hi ha previstos una sèrie d’actes organitzats per l’Any Raspall, però avui se’n fa un de molt especial al Palau de la Generalitat. L’acte, presidit per Artur Mas, començarà amb una glossa de l’’scriptora a càrrec de Carme Arenas, presidenta del PEN Català, i amb les paraules del batlle de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, municipi on va néixer l’escriptora. Seguidament, l’escriptor i poeta Feliu Formosa farà un recital de peces de Joana Raspall.

A continuació, la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, presentarà la concessió de la Medalla Centenària, que el departament atorga des de 1988 com a reconeixement a totes aquelles persones que compleixen un segle de vida. El president Mas lliurarà la distinció a Joana Raspall, que pronunciarà unes paraules d’agraïment. La cloenda anirà a càrrec del president Artur Mas.
 
L’acte acabarà amb l’actuació de la coral infantil Tic Tac, que farà una interpretació musical de la cantata ‘L’hora perduda’, amb poemes de Joana Raspall musicats per Jordi Domènech, i de l’Himne Nacional de Catalunya.

A la comissió promotora, liderada per Carme Arenas, hi ha representants de l’Institut Català de les Dones, de la Institució Lletres Catalanes, de la família Raspall, de Biblioteques de la Generalitat, d’Eixam d’Amics de Joana Raspall, de la Generalitat, de l’IEC, de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i d’entitats del municipi, i de la Universitat de Barcelona. El Comitè d’Honor de l’Any Joana Raspall l’encapçala el president de la Generalitat, Artur Mas. 

Raspall és una novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa i autora de tres diccionaris, de sinònims, de locucions i frases fetes, i d’homònims i parònims. És una de les pioneres del gènere de poesia infantil a Catalunya. L’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi com a reconeixement a la seva activitat a favor de la llengua i la cultura catalanes i el 2010 va rebre la Medalla al Treball Francesc Macià. Al juliol del 2012, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va declarar l’any 2013 Any Joana Raspall, per commemorar el centenari del seu naixement. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any