Sergi Belbel: ‘M’hauria agradat poder dimitir’

  • El fins ara director del TNC és favorable a la reducció del preu de les entrades del Teatre Nacional

VilaWeb
Pere Francesch / ACN
29.06.2013 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sergi Belbel deixarà el seu càrrec com a director artístic del Teatre Nacional de Catalunya després de set temporades aquest diumenge i deixarà pas al nou director Xavier Albertí. En una entrevista a l’ACN, Belbel ha reconegut que en aquesta “horrible temporada” li hauria agradat poder dimitir, però ha assegurat que no se li va passar pel cap fer-ho perquè el seu mandat acaba aviat i era fer-los-hi un lleig als espectacles programats de final de temporada. Belbel s’ha mostrat favorable a reduir el preu de les entrades del TNC i ha apuntat que han “viscut amb la inèrcia que els espectadors venien al TNC i ara s’ha de canviar una mica els termes: Ara hem de ser nosaltres els qui els anem a buscar”.

El TNC va informar que durant les set temporades com a Belbel de director artística es van portar a terme 140 espectacles, dels quals 53 són d’autoria catalana, 3.133 funcions i 1.074.395 espectadors, amb una mitjana d’ocupació, a l’espera que s’acabi aquesta, del 72,66 %. Belbel ho ha valorat molt positivament i ha considerat que era “significatiu”, tot i que ha destacat que aquesta temporada ha estat “la més baixa per la crisi i s’ha notat una davallada forta”.

Així mateix, ha afirmat que “la xifra d’ocupació és reveladora d’una certa fidelització de l’espectador”, que “s’ha fet seu aquest teatre hi assisteix amb regularitat i crea molta confiança en el moment de treballar”. No obstant això, Belbel ha declarat que fins ara han “viscut amb la inèrcia que els espectadors venien al TNC i ara s’ha de canviar una mica els termes: Ara hem de ser nosaltres els qui els anem a buscar també”. Fins i tot ha recalcat que s’ha de fer “una persecució de l’espectador” i “fer-lo sentir partícip del muntatge”.

La mateixa programació amb diferents terminis

Tot i dir que s’ha fidelitzat l’espectador, ha reconegut que en aquesta temporada s’ha trencat una mica. Ha remarcat que l’han acabat a nivells d’altres temporades gràcies a ‘Barcelona’ de Pere Riera i els muntatges del T6 ‘No parlis amb estranys (fragments de memòria)’ dirigida per Helena Tornero i ‘Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach’ de Nao Albet i Marcel Borràs. En qualsevol cas, ha afirmat que ara, amb coneixement de causa, “hi hauria programat els mateixos títols, però hauria programat diferent els terminis perquè amb ‘Barcelona’ s’ha fet curt i amb els altres s’ha fet llarg”.

Un teatre públic més flexible

En aquesta mateixa darrera línia, una de les reflexions que Belbel fa és la seva aposta per una major flexibilització als teatres públics ja que “tradicionalment han estat molt rígids”. El fins ara director del TNC creu que en moments de normalitat la rigidesa “està molt bé”, però passa el contrari en moments de crisi. Belbel no s’ha mostrat d’acord en mantenir un espectacle si aquest no va bé i al contrari, en poder-lo allargar si funciona bé de públic. “Hauríem de replantejar-nos algunes coses perquè les estructures no siguin tan rígides que puguin ser més adaptables al moment i la situació i si hi ha un èxit poder-lo allargar i si hi ha un fracàs poder-lo escurçar sense perjudicar els creadors”. En aquest context, s’ha mostrat convençut que el pròxim director del TNC sabrà atacar aquest problema.

“Una temporada horrible”

Belbel ha reconegut ha estat una “temporada horrible” pel tancament de la Sala Tallers, la baixada d’ingressos o l’acomiadament de gent. “Ara la gran sort és que ‘Barcelona’ i els dos T6 ens han pujat la moral, sinó hauria marxat per la porta petita”, ha afirmat. Preguntat per si s’havia plantejat dimitir ha dit que li quedava tan poc que “si ho feia li era un lleig als darrers espectacles que tenia programats”. “Vaig pensar en que m’agradaria poder dimitir, però no se’m va passar pel cap perquè el meu mandat acabava aviat”.

Entre les coses que li han quedat per fer, n’ha citat dues. Per una banda li hagués agradat acompanyar des del TNC a tots els dramaturgs que es fan un nom fora de les fronteres catalanes. Per altra ha lamentat “l’escapçament d’espectacles grans de fora que ha hagut de reduir fins el no res”.

Reduir el preu de les entrades

Una de les reclamacions dels treballadors és la reducció del preu de les entrades i s’hi ha mostrat favorable. En aquest sentit, ha recalcat que va ser un error de tothom que quan es va pujar l’IVA i es va fer l’aplicació al preu de l’entrada “ningú ni del sector públic i privat no va valorar prou que s’hauria hagut de fer una altra tipus de fórmula per no apujar-lo”. “Va ser un error de tothom”, ha indicat.

Xavier Albertí i la seva temporada

Ha admès que li ha encantat la temporada que ha previst Xavier Albertí. “Em va semblar fabulosa”, ha recalcat. “Crec que sí hi haurà un canvi, radical no, però farà coses diferents amb un altre aire. És diferent tot i que en els títols aquesta no serà tan abismal, serà diferent en el projecte”.

El record d’Anna Lizaran

Belbel ha assegurat que sense cap mena de dubte que el pitjor moment del seu pas com a director del TNC va ser la mort d’Anna Lizaran. “Una mort sempre és el pitjor, però si a sobre és la de l’Anna Lizaran que estava en el moment més àlgid de la seva carrera, que tens projectes de futur i vides compartides… va ser molt dur”, ha remarcat, al temps que ha apuntat que ‘La Bête’ la va fer per ella. “Encara no me n’he fet a la idea”, ha indicat. Per contra, ha assenyalat que el millor moment va ser l’estrena d”Agost’ amb aquella abraçada que li va donar a l’Anna. “Allò per mi va ser un molt bon moment”, ha afegit.

Pel que fa el seu futur, Belbel dirigirà a La Villarroel ‘El crèdit’ de Jordi Galceran protagonitzada per Jordi Bosch i Jordi Boixaderas i després dirigirà ‘Els dies feliços’, de Samuel Beckett, amb Emma Vilarasau al Teatre Lliure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any