Homs treu importància que Rajoy no respongui la petició per carta de Mas

  • 'Es tracta de donar-lo per informat i formalitzar la voluntat de fer la consulta', diu el conseller de la Presidència

VilaWeb
ACN
27.06.2013 - 11:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha tret importància a la possibilitat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no respongui la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, li enviarà per ‘formalitzar la voluntat’ de fer una consulta. En una entrevista als Matins de TV3, Homs ha dit que si no respon ‘no passaria res’ perquè ‘no es tracta de posar la pistola al pit a ningú’. Amb tot, ha afegit que un estat espanyol que es defineix com a democràtic al final ‘no tindrà més remei que acceptar-ho’.

Homs ha evitat de fixar cap data límit perquè Rajoy respongui la carta que rebrà del cap de l’executiu català. Per Homs, marcar un termini màxim faria que Rajoy ja tingués ‘l’excusa de contestar d’una manera determinada’. A més, ha tret ferro a la possibilitat que Rajoy ni tant sols contesti la carta amb què es formalitzarà la voluntat de convocar una consulta.

‘Si tampoc hi ha resposta, no passaria res. Es tracta de donar per informat Rajoy i formalitzar la voluntat, però no de posar la pistola al pit a ningú’, ha esgrimit Homs, que ha explicat que l’objectiu de la carta era de ‘fer notar que hi ha vies legals diverses i acreditar que la disponibilitat és total’. En aquest sentit, ha defensat que el govern no faci ‘plantejaments tàctics a curt termini’.

Tot i treure importància que Rajoy no respongui, sí que ha insistit que l’estat espanyol, que es defineix com a democràtic, al final ‘no tindrà més remei’ que acceptar una consulta sobre el futur de Catalunya perquè és una ‘aposta per la radicalitat democràtica’.

‘Podran tombar Mas, CiU… però el poble de Catalunya no el tombaran perquè en vindran uns altres i després uns altres. S’haurà de trobar una solució tot això’, ha conclòs. 

Pel que fa al contingut del text unitari que s’ha encarregat a l’ex-president del parlament, Joan Rigol, Homs ha considerat que, tenint en compte les intervencions que es van fer durant la reunió, serà senzill construir un text de consens. I ha assenyalat el manifest acordat a Lleida la setmana passada com ‘un exemple de referència’ per elaborar el nou document unitari. Segons Homs, no es podrà anar gaire més enllà del que s’ha pactat a Lleida.

En referència a l’absència del PSC en el pacte, Homs ha volgut destacar que els socialistes estan per la defensa del dret de decidir com ho demostra la seva participació en la comissió parlamentaria que es constituirà la setmana que ve al Parlament. ‘Jo els hi compto’, ha assegurat. A més, ha dit que tenia la sensació que el PSC, amb el temps, s’acabarà sumant al pacte ‘més enllà de les incomoditats que gestionen i que fan coses que vistes des de fora costen d’explicar’.

Amb un to conciliador, el conseller de la Presidència també ha recordat que el partit liderat per Pere Navarro sí que s’ha sumat a l’acord que es va subscriure a Lleida divendres passat a favor del dret de decidir. I ha considerat que finalment van decidir no participar en la reunió constitutiva d’aquest dimecres perquè no van calcular bé l’aire que agafaria el Pacte Nacional pel Dret de Decidir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any