Bill Clinton demana respecte en el debat sobre la independència d’Escòcia

  • L'ex-president nord-americà diu que no té prou informació per a opinar sobre la idoneïtat d'un estat escocès

VilaWeb
Redacció
27.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés de pau nord-irlandès va tenir un padrí nord-americà que féu un paper primordial per desencallar l’actitud obstruccionista de l’unionisme pro-britànic. Bill Clinton, president dels EUA entre el 1994 i el 2000, va intervenir per primera vegada en el procés d’independència escocès la setmana passada. En un acte a Edimburg, es va erigir en el defensor de l’exercici democràtic d’autodeterminació en un clima de respecte i diàleg.

Clinton, que no va voler prendre posició per cap dels dos bàndols per manca d’informació sobre el referèndum de l’any que ve, va remarcar que la manera com Escòcia prengui la decisió sobre el seu futur és tan important com la decisió que acabi prenent.

Fent valer la seva experiència en el camp de la negociació internacional, va declarar: ‘Això us sortirà millor si ho feu de la manera correcta.’

‘És molt important que feu un esforç honest d’elaborar una llista de les conseqüències d’aquest vot, en un sentit i en un altre –va dir–. La gent que hi ha a cada banda, o que hi podria ser, ha de seure i parlar sobre aquesta decisió.’ Per això va demanar que la relació i el diàleg es fes amb respecte màxim.

I va acabar dient: ‘Quan tens una pregunta com aquesta, com la respons, i amb quin respecte tractes el debat, i amb quina honestedat escoltes els altres i com arribes a una conclusió pràctica… Tot això sovint és tan important com la decisió que prens.’

Clinton va fer aquesta intervenció davant una audiència d’uns mil quatre-cents empresaris, en presència del primer ministre Alex Salmond.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any