S’acaba el temps per a la petició formal de referèndum a Rajoy

  • ERC pressiona perquè Mas l'escenifiqui · L'acord de legislatura entre CiU i ERC fixava el primer semestre de termini

VilaWeb
Redacció
22.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Queda poc més d’una setmana perquè s’acabi el mes de juny i el primer semestre de l’any. Aquest és el període que l’acord de legislatura entre CiU i ERC establia perquè el govern català fes la petició formal al govern espanyol de celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir fa dues setmanes que ja donava per feta la petició quan es va reunir amb Rajoy el març. Però ERC vol que hi hagi alguna mena d’escenificació de la petició. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va demanar que la petició fos ‘oficial i explícita’.

‘Rajoy diu que no reconeix que el govern li hagi fet aquesta petició, per la qual cosa ens sembla absolutament necessari i lògic que la pròxima petició sigui pública’, deia Rovira. La dirigent republicana també assegurava que ja es creia Mas quan deia que li havia fet la petició formal a Rajoy, però troba que amb això no n’hi ha prou, perquè el president espanyol no ho reconeix.

ERC pressiona CiU perquè quedi clar als ulls de tothom que aquest pas en el full de ruta del procés es compleix. ‘La llei de consultes s’aprovarà entre l’octubre i el novembre i quedarà tot a punt per fer la consulta el 2014’, recordava Rovira.

La definició de la pregunta

Segons l’acord de legislatura, batejat com a ‘Pacte de la Llibertat‘ (pdf), el termini per a formular la petició és dins del primer semestre, és a dir, abans de l’1 de juliol. I, per fer-ho, invocava la llei 4/2010 del Parlament de Catalunya, de consultes populars per via de referèndum. Això implica que es defineixi també la pregunta que es vol fer. Segons l’article 7 de la llei, a l’hora de fer la petició cal aportar la següent documentació: ‘El text de la pregunta, formulada de manera clara, succinta i inequívoca. Amb l’objectiu d’obtenir un resultat clar de la consulta, el text ha de demanar als votants que escullin entre diferents opcions o entre el sí i el no.’

El punt 3 de l’article 16 de la mateixa llei, sobre la ‘tramitació de la iniciativa del govern’, concreta: ‘La proposta de consulta s’ha de trametre a la mesa del parlament juntament amb la documentació a què fa referència l’article 7 i, si escau, el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.’

No sembla que ara per ara hi hagi cap intenció per part de CiU de definir quina hauria de ser la pregunta. ERC, en canvi, ho té clar, i ja fa temps que ha fet una proposta de pregunta ‘clara i inequívoca’: ‘Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?’ , va proposar Marta Rovira en una entrevista a VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any