El govern català i el valencià no pensen perdre competències

  • El govern balear troba que la reforma servirà 'per a posar en ordre els comptes públics'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.06.2013 - 18:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern català, Joana Ortega, ha assegurat avui que la Generalitat no aplicaria pas la reforma centralitzadora de les administracions públiques presentada pel govern espanyol ‘perquè Catalunya no se sent al·ludida’. En declaracions durant una visita a Vilobí del Penedès, Ortega ha declarat que Catalunya ja estava fent la seva reforma i que el govern ‘no se sent en absolut cridat a aplicar aquesta reforma.’ A més, ha assegurat que si algú ha de reduir duplicitats és l’estat espanyol. I ha afegit que l’estatut empara Catalunya per a fer la seva reforma.

Mas ja havia retret al govern de Mariano Rajoy que ‘donés lliçons’ a les comunitats autònomes sobre quins organismes s’havien d’eliminar per evitar duplicitats mentre a Madrid ‘no han fet els deures’.  Mas recordaa que existeixen ministeris com el d’Ensenyament, Cultura o Sanitat que tenen totes les competències transferides a les comunitats i per això insta el govern de Rajoy a tancar-los.

‘Ara el govern espanyol diu a totes les administracions que cal reduir organismes i qui no ho faci, quan vagi a demanar-los diners, no els hi donaran’, diu Mas, que es queixa que l’estat ‘dóna la culpa de tot’ als ajuntaments tot i que el deute d’aquestes és ‘pràcticament zero’ tenint en compte tot el deute de l’estat. Per això Mas demana al govern espanyol que primer faci els deures i tanqui els ministeris que tenen les competències transferides o altres organismes com l’Imserso o Ports de l’Estat. ‘Abans d’anar reclamant, haurien de fer els deures, i en comptes de donar lliçons seria millor que s’autoexigissin una mica més i complissin de forma eficient i positiva.

El govern valencià noveu vinculant l’informe

El vicepresident valencià, José Ciscar, ha considerat que l’informe de reforma de l’administració no és vinculant pel que fa a institucions estatutàries com el Síndic de Greuges o el Síndic de Comptes. Ciscar ha dit que l’executiu valencià aposta per reduir el volum de l’administració “sense eliminar cap competència”. En aquest sentit, ha posat com exemple l’anunci de Fabra de reestructuració d’institucions d’autogovern com el Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Jurídic Consultiu, el Consell Econòmic i Social, el Síndic de Greuges o el Síndic de Comptes.

El govern balear defensa que les mesures serviran ‘per posar en ordre els comptes públics’

El govern balear ha evitat de pronunciar-se sobre l’afectació de la reforma del govern espanyol i s’ha limitat a dir que ho valoraria una volta hagin llegit l’informe. La portaveu Núria Riera ha estat preguntada unes quantes vegades per algunes de les mesures de la reforma, com ara la possible eliminació de la Sindicatura de Comptes, de la delegació de l’Aemet o de la reducció del parlament, però ha dit que no faria valoracions ‘sense haver llegit l’informe’. Això sí, ha dit que el govern balear portava ‘dos anys treballant en aquesta línia’ i havia actuat en la reducció de l’administració, la simplificació documental i la millora de la qualitat. A més, ha volgut negar que la reforma de l’executiu espanyol vagi en contra de l’autogovern i ha defensat que eren mesures ‘per posar en ordre l’administració i els comptes públics’ i que comportaven l’obligació de tenir estabilitat pressupostària. 

El PSC s’oposa a la supressió d’organismes que donen servei als ciutadans

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, rebutja la supressió d’organismes com la figura del Síndic de Greuges, que defineix com un “guany per a la democràcia”. En referència a la reforma de les administracions que aquest divendres aprovarà el Consell de Ministres, Navarro es mostra d’acord en aprimar l’administració per guanyar eficiència sempre i quan no desapareguin organismes que donen drets i serveis a la població. En un altre ordre de coses, el líder del PSC ha argumentat la no assistència del grup socialista a la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir perquè no vol entrar en el joc d'”instrumentalitzar les entitats”. Navarro ha fet aquestes declaracions aquest divendres a Cambrils.

Herrera qualifica la reforma d’ideològica

Pel coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, la reforma de l’administració és ‘ideològica’ i busca afavorir interessos especulatius. ‘El partit de la trama Gürtel vol carregar-se les estructures que posen llum sobre els partits corruptes’, i retreu que l’argument de l’estat d’evitar duplicitats no s’aplica de manera bidireccional. Per això interpreta que és una decisió més en la línia ‘recentralitzadora’ que aplica el PP des que va arribar al govern espanyol. També critica la retirada de competències als ajuntaments en benefici de les diputacions o d’empreses privades que puguin gestionar els serveis que fins ara gestionaves les administracions locals. Per Herrera, amb aquesta mesura el PP vol compensar determinats interessos especulatius que han perdut capacitat de negoci com a conseqüència de la crisi.

El PSPV insta el govern espanyol a començar la reforma per l’administració de l’estat

Per Ximo Puig, secretari general del PSPV, la proposta del govern espanyol és una ‘reforma kamikaze’, i ha instat l’executiu de Rajoy a ‘donar exemple’, perquè ‘té un greix acumulat durant molts anys’. En aquest sentit ha recordat que ‘hi ha competències que fa molt de temps que van passar a les comunitats autònomes i els ministeris han continuat creixent’. Per Puig, caldria veure quins organismes són sobrers i quins no, però en tot cas, ha sentenciat que la sindicatura de comptes no es podia suprimir pas: ‘És un organ de fiscalització del govern i s’han de garantir els comptes públics’. 

EUPV avisa que rajoy vol modificar els estatuts per la porta del darrere 

EUPV alerta que el govern vol ‘modificar per la porta del darrere’ els estatuts d’autonomia i demana al president Alberto Fabra ‘si acceptarà passivament que organismes consultius que són pilars de l’autogovern siguin eliminats per una reforma centralitzadora’. La coordinadora general, Marga Sanz, considera que la reforma hauria de sotmetre’s a un referèndum perquè es tracta d’una ‘modificació substancial de l’estatut’. ‘Rajoy vol eliminar els dos màxims òrgans consultius, el síndic de comptes i el síndic de greuges, que garanteixen els drets, les llibertats i la transparència.’ 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any