El govern espanyol activa la invasió de competències de les comunitats

  • Vol reduir els parlaments i suprimir els síndics de greuges, entre més mesures d'una reforma de l'administració que ha presentat avui

VilaWeb
Redacció
21.06.2013 - 15:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol està decidit a fer un impuls definitiu cap a la centralització, recuperant competències i funcions que ara tenen les comunitats autònomes, de les quals es suprimirien organismes públics que fan funcions que l’executiu de Rajoy considera que són duplicades amb les que ja fa l’estat. ‘Som un estat massa descentralitzat’, ha dit avui la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría’, en la conferència de premsa posterior al consell de ministres que ha aprovat la reforma de l’administració. Amb aquestes mesures el govern espanyol pretén estalviar 37.700 milions d’euros en tot l’estat fins al 2015.

Ll’informe que ha obtingut el vist i plau del consell de ministres ideontifica 120 duplicitats i recomana que es promogui l’eliminació d’un llistat d’organismes autonòmics. Hi consten, entre altres, els defensors del Poble (Síndic de Greuges), els instituts d’opinió (CEO), i els tribunals de comptes (Sindicatura de Comptes). Fonts del govern espanyol posaven com a exemple de la despesa d’alguns d’aquests organismes el que costa tramitar una queixa al Síndic de Greuges, 800 euros, quan segons afirmen són 400 euros si ho fa el Defensor del Poble.

‘La meteorologia, com Internet, no es pot constrènyer a espais petits’

També hi consten les agències de protecció de dades, les juntes consultives de contractació administrativa, els tribunals administratius de recursos contractuals, les agències d’avaluació a l’àmbit universitari, les agències autonòmiques d’energia, les agències de meteorologia (Servei Meteorològic de Catalunya), els òrgans d’inspecció d’aeroports, els instituts o serveis cartogràfics, i els òrgans de defensa de la competència.

Só ncamps on segons el govern espanyol és millor que assumeixi les competències úniques un organisme estatal. L’exemple citat per la vicepresidenta ha estat el dels serveis meteorolòigics. “La meteorologia, com Internet, no es pot constrènyer a espais petits”

A més, el govern espanyol aposta per l’absorció de les 166 oficines autonòmiques a l’estranger a les ambaixades i consolats espanyols. Catalunya i el País Basc són algunes de les poques comunitats que no han signat un conveni amb Exteriors sobre aquesta qüestió. “És molt més potent integrar-les a les oficines de la marca Espanya”, ha afirmat Sáenz de Santamaria, perquè Espanya és “una marca coneguda”.

Mobilitat dels funcionaris

La vicepresidenta del govern espanyol ha apuntat que el seu executiu no preveu anar més enllà de la congelació de la taxa de reposició dels funcionaris públics, és a dir, que no hi haurà acomiadaments. En canvi, preveu disposar de bosses de funcionaris que poden ser transferits entre ministeris o fins i tot a una altra administració. “Farem servir la reforma perquè hi hagi mobilitat” i perquè puguin ocupar plaça en “altres llocs on són molt necessaris”.

El govern espanyol també vol agilitzar al màxim la creació d’empreses i per aquest motiu implantarà mesures per reduir de 41 a 3 dies naturals el termini per fer-ho a través del portal “Emprende en 3”. A més, el govern espanyol vol aprovar en breu la Llei de la factura electrònica que sancionarà els impagaments de les administracions públiques. També preveu donar llum verda a la Llei d’unitat de mercat al juliol i a una nova Llei de procediment administratiu i subvencions en breu.

Una oficina per impulsar la reforma

Per fer possible totes les reformes i fer un seguiment de les actuacions de les administracions, el govern espanyol crea una oficina que tindrà rang de subsecretaria i que cada tres mesos presentarà un informe. També elaborarà un anuari exhaustiu del que s’ha fet i el que cal impulsar.


‘Més valen dos ulls que s’ho mirin des de dalt’

Sáenz de Santamaría ha dit qye es podria prescindir de noranta observatoris que tenen les comunitats autònomes. Ha dit que molts d’aquests observatoris són sobre la societat de la informació. ‘Més valen dos ulls que mirin des de dalt que no molts que mirin des de moltes parcel·les’, ha dit la vice-presidenta espanyola.

A més, ha dit que el govern espanyol volia integrar cent seixanta-sis oficines autonòmiques a l’exterior. ‘És més potent integrar-se en les oficines marca Espanya’, ha reblat.

Els organismes amenaçats

Test previ a la creació de nous organismes

Les mateixes fonts han assegurat que l’estat ‘vigilarà contínuament’ per prevenir la creació de nous organismes per part dels territoris. De fet, qualsevol creació d’un nou organisme haurà d’anar acompanyada d’una justificació estricta de les raons que la motiven, on ja es valori l’existència de possibles duplicitats i els mitjans humans, materials i financers de què disposarà per fer les seves tasques. 

En el cas d’organismes de l’estat, seran avaluats periòdicament i si no subsisteixin les raons o recursos que van fonamentar la seva constitució ‘es procedirà a la seva extinció’.

A més, l’executiu preveu d’establir l’obligació per a les comunitats d’informar i fer constar al registre estatal d’entitats qualsevol nou òrgan que creïn. Segons aquestes fonts, se sotmetrà a aquests organismes a un ‘test’ per veure si s’incorre en una duplicitat, i en cas de ser així s’emetrà una recomanació negativa que en cas de no ser atesa implicarà donar a conèixer el cas a l’opinió pública.

Llei bàsica per definir els tipus de societats

En canvi, el govern espanyol sí que farà ús de la legislació bàsica per definir i delimitar els tipus de societats i evitar que es converteixin en el que considera que pot ser un mecanisme per esquivar els controls de l’Estat.

Els ajuntaments tindran cinc anys per traspassar les competències en sanitat i educació

Pel que fa a la reforma de l’administració local, el govern espanyol estipula al text que es posa punt i final al que considera que són “competències impròpies” dels ajuntaments, fet que suposarà un estalvi de 7.129 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any