ERC fa pinya amb Mas en el camí cap a la consulta

  • La CUP diu que el president va rebaixar la validesa política de la consulta · Segons ICV, Mas va presentar un 'pla de rescat personal'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC demana al govern català que treballi per convocar la consulta perquè és l’única alternativa viable. La secretària general, Marta Rovira, va voler fer pinya amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que ahir havia dit que tenia la intenció d’acabar la legislatura, el 2016, per més que la consulta es fes el 2014. El mandat de la consulta ‘passa per sobre de partits polítics i de protagonismes individuals’, va dir Rovira. I va deixar clar que ERC donava tot el suport al govern per a fer possible la consulta com més aviat millor.

Tanmateix, ERC no va descartar que es pogués declarar unilateralment la independència si no hi ha manera d’acordar la consulta amb el govern espanyol, contràriament a allò que havia dit Mas.

‘És important que la decisió la prenguin els ciutadans d’una manera directa i participativa. Aquest mandat de fer la consulta rep un suport del 80%. Tots farem esforços amb el govern perquè es pugui votar, perquè és el sistema més democràtic i legítim possible. Si no pot ser, estem disposats a estudiar tots els altres escenaris’, va dir Rovira.

PSC: ‘Mas s’allunya d’ERC’

Pel PSC, la posició del govern sobre la consulta demostra un allunyament d’ERC i una aproximació a les tesis del PSC. El portaveu del grup parlamentari, Maurici Lucena, va definir el pla de govern amb aquests mots: ‘poc seriós, faltat de rigor i fet amb molta pressa’; i hi va voler veure la reacció de CiU i l’executiu de Mas a les darreres enquestes, que palesaven una davallada electoral de la federació.

ICV-EUiA: ‘Mas ha presentat un pla de rescat personal’

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, va lamentar la manca de concreció del pla de govern i va dir que el discurs de Mas era fora de la realitat. ‘No és un pla de govern. És un pla de rescat personal i polític de la figura d’Artur Mas. El país es mereix alguna cosa més que un pla de supervivència personal.’ Així mateix, es va manifestar molt decebut per la manca de propostes contra la desocupació o la pobresa infantil, per exemple. Va insistir a demanar un canvi de prioritats en el govern perquè el deute i el dèficit passessin a un segon ordre, i es comencessin a prioritzar les necessitats dels ciutadans. ‘Avui un projecte nacional amb cohesió social significa defensar la sobirania contra els que l’ataquen, també contra els mercats.’

La CUP lamenta que Mas ‘rebaixi la validesa política de la consulta’

‘Ens preocupa que, peti qui peti, l’objectiu sigui mantenir la legislatura fins al final’, va dir Quim Arrufat, diputat de la CUP, sobre les declaracions del president de la Generalitat. Artur Mas havia dit que tenia intenció d’exhaurir la legislatura, fins al 2016, per més que la consulta es convoqués el 2014. Segons Arrufat, Mas rebaixava la validesa política de la consulta i hi llevava importància estratègica.

També va dir que molts problemes en relació amb la consulta ja eren previsibles, com ara les dificultats jurídiques, la negativa del govern espanyol a negociar i els dubtes de la comunitat internacional.

 

Més informació: Mas no vol la declaració unilateral, però veu legals unes eleccions plebiscitàries

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any