Mas no vol la declaració unilateral però veu legals unes plebiscitàries

  • Vol acabar la legislatura el 2016 per més que abans hi hagi consulta i obre la porta del govern a ERC i PSC

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
11.06.2013 - 13:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit que el procés d’independència no es pot resoldre amb una declaració unilateral del parlament. En la presentació del pla de govern del 2013-2016 (PDF), Mas ha remarcat que ‘tota gran decisió que afecti Catalunya per moltes generacions s’haurà de fer consultant el poble de Catalunya’ i que ‘quan decideixes per moltes generacions sobre com orientes un país’, això no es pot fer ‘de manera unilateral’. Aquestes decisions, ‘no les pot prendre un govern o un parlament’, sinó ‘consultant el poble de Catalunya, que ha de decidir tot ell.’

Segons Mas, calen majories àmplies. ‘Els processos es fan si molta gent hi creu. No es pot guanyar amb un 50% contra un 49%. Cal guanyar per majories àmplies. Que hi hagi molta gent que estigui disposada a seguir’, ha reblat.

Un pla B: Eleccions plebiscitàries?

Mas ha volgut deixar clar que la consulta, ni que fos un referèndum, no tindrà valor jurídic. I ha recordat en aquest sentit que els referèndums que s’han fet a l’estat espanyol, com el de l’OTAN i el de la constitució europea, no n’han tingut pas. Dóna a la consulta el valor de termòmetre per saber què pensa el poble de Catalunya sobre el seu futur polític, i, tenint en compte el resultat, negociar la solució ‘entre demòcrates’.

Ha insistit que hi ha molts marcs legals perquè es pugui convocar la consulta, però que hi ha un problema de voluntat política per part del govern espanyol. ‘Si Cat vol anar en la línia de la llibertat i l’estat propi, serà a partir d’aleshores que començarà la negociació entre demòcrates per a la solució. Aquest és el marc bo, serè i positiu’, ha dit. I ho ha contraposat als ‘marcs dolents’: ‘Són el res de res perquè no se’n parla o el passem de tot i ens n’anem i no parlem amb ningú ni negociem amb ningú’.

Admet que és ben possible que el govern espanyol mantingui aquesta null·la voluntat política per a pactar la consulta. En aquest cas, ha apuntat la sortida d’unes eleccions plebiscitàries, dient-ho així: ‘No confonguin el fet que es posi un objectiu amb que unes eleccions siguin legals o no. Unes eleccions sempre són legals en una democràcia.’

Vol acabar la legislatura, per més que hi hagi consulta el 2014

D’una altra banda, Mas també ha dit que volia acabar la legislatura el 2016, per més que la consulta s’acabi celebrant, tal com preveu l’acord entre CiU i ERC, al llarg del 2014. ‘Si la consulta es fa abans de final de legislatura, igualment acabarà el 2016’, ha dit Mas. Només el fet que CiU quedés en minoria al parlament, és a dir, que perdés el suport estable d’ERC, faria que s’acabés abans la legislatura, ha dit Mas. De fet, el president ha convidat de nou tant a ERC com al PSC a incorporar-se al govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any