ERC tanca files amb Mas en el camí cap a la consulta

  • La CUP retreu a Mas 'que rebaixi la validesa política de la consulta'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.06.2013 - 18:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC ha demanat al govern català que posi ‘rumb fix per celebrar la consulta perquè és l’única alternativa viable’. Ho ha dit la secretària general, Marta Rovira, que ha volgut tancar files amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que avui ha dit que tenia la intenció d’acabar la legislatura, el 2016, per més que la consulta es celebri el 2014. El mandat de la consulta ‘passa per sobre de partits polítics i de protagonismes individuals’, ha dit Rovira, que ha dit que el govern tenia tot el suport d’ERC per fer possible la celebració de la consulta com més aviat millor.

ERC no descarta, però, que es pugui fer una declaració unilateral d’independència si no hi ha manera d’acordar la consulta amb el govern espanyol, al contrari del que havia dit Mas.

‘És important que la decisió la preguin els ciutadans de manera directa i participativa. Aquest mandat de fer la consulta rep un suport del 80%.  Farem tots esforços amb el govern perquè es pugui votar, perquè és el més democràtic i legítim possible. Si no pot ser, estem disposats a estudiar tots els altres escenaris’, ha dit Rovira.

PSC: ‘Mas s’allunya d’ERC’

Pel PSC, la postura del govern sobre la consulta demostra ‘un allunyament d’ERC’ i una aproximació a les tesis del PSC. El portaveu del grup parlamentari, Maurici Lucena, ha definit el pla de govern com un document ‘poc seriós, faltat de rigor i fet amb molta pressa’, i l’ha volgut emmarcar en la reacció de CiU i l’executiu de Mas ‘a les enquestes que vam conèixer la setmana passada’, i que donaven una davallada electoral a la federació.

ICV-EUiA: ‘Mas ha presentat un pla de rescat personal’

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha lamentat la manca de concreció del pla de govern i ha dit que el discurs de Mas es trobava fora de la realitat. ‘No és un pla de govern. És un pla de rescat personal i polític de la figura d’Artur Mas. El país es mereix alguna cosa més que un pla de supervivència personal’, i s’ha manifestat molt ‘decebut’ per la manca de propostes per combatre qüestions com la desocupació o la pobresa infantil. Ha insistit a demanar un canvi de prioritats en el govern perquè el deute i el dèficit passin a un segon ordre, i es comencin a prioritzar les necessitats dels ciutadans. ‘Avui un projecte nacional amb cohesió social significa defensar la sobirania contra els que l’ataquen, també contra els mercats.

La CUP lamenta que Mas ‘rebaixi la validesa política de la consulta

‘Ens preocupa que peti qui peti l’objectiu sigui mantenir la legislatura fins al final’, ha dit el diputat de la CUP Quim Arrufat sobre les declaracions d’avui del president de la Generalitat. Artur Mas ha dit que tenia intenció d’exhaurir la legislatura, fins al 2016, per més que la consulta es convoqui el 2014. ‘Repetim com va començar la legislatura i quin és el principal objectiu que tindria’, ha dit Arrufat, que retreu a Mas que ‘rebaixi la validesa política de la consulta i li hagi tret importància estratègica’.

Arrufat ha dit que hi havia molts problemes que sorgeixen en relació amb la consulta que ja eren previsibles, com les dificultats jurídiques, la negativa del govern espanyol a negociar i els dubtes de la comunitat internacional.


Més informació: Mas no vol la declaració unilateral però veu legals unes plebiscitàries

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any