Els socialdemòcrates alemanys, a favor del referèndum català

  • Per raons democràtiques, malgrat no ser favorables a la independència

VilaWeb
Redacció
03.06.2013 - 08:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El partit socialdemòcrata alemany (SPD) donaria suport a un referèndum sobre la independència a Catalunya, per raons purament democràtiques, fins i tot admetent que no és favorable a la independència. Ho ha explicat en una entrevista a l’ACN el vice-president de l’SPD al Bundestag, Axel Schäffer. Creu que l’estat espanyol hauria d’oferir més autonomia a Catalunya, ‘si la gent ho vol’, i que un model territorial més proper al federalisme alemany podria ajudar a frenar l’independentisme. Schäffer, diputat pel Rin del Nord-Westfàlia, admet que la independència podria espantar Berlín pel possible efecte de contagi. ‘Nosaltres no volem tenir un estat separat a Baviera’, assegura.

Axel Schäffer és una de les principals veus de l’oposició alemanya en Afers Europeus. Va ser eurodiputat durant els noranta i seu al Bundestag des de l’any 2002. Opina que la independència de Catalunya o d’Escòcia seria un maldecap per a Alemanya i la Unió Europea. Amb tot, es mostra partidari d’un referèndum, que creu que haurien de promoure els partidaris del no a la independència, per raons democràtiques.

‘La raó del referèndum ha de ser l’estabilització de la democràcia, i no el suport al separatisme’, defensa aquest diputat. Segons ell, consultes com les que proposen Catalunya i Escòcia, o el referèndum per la permanència del Regne Unit a la UE, són opcions polítiques ‘alhora legítimes i arriscades’.

‘Alemanya, igual com Àustria i Bèlgica, som estats federals. A Espanya i al Regne Unit els aniria bé de ser més regionalitzades, si la gent ho volgués i ho decidís.’ Per això defensa ‘un repartiment just dels diners i dels problemes’ a través de pactes democràtics, ‘i no pas amb un govern central que digui a les regions què han de fer’. ‘Les regions han de poder decidir, com ho fem a Alemanya, federalment’, diu. Schäffer critica, finalment, que alguns governs vulguin impulsar ‘decisions nacionals contra les decisions regionals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any