PP i UPyD es neguen a condemnar el franquisme

  • Esquerra Unida i ICV han proposat al congrés que el 18 de juliol sigui el dia contra el franquisme

VilaWeb
Redacció
21.05.2013 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup de l’Esquerra Plural (Esquerra Unida, ICV-Verds i la Chunta) ha presentat avui al parlament espanyol una proposició de llei per a declarar el 18 de juliol, oficialment, dia de condemna de la dictadura franquista. El Partit Popular ha votat contra la proposta, perquè creu que la constitució ja ha superat els debats sobre el passat i ara ‘cal mirar al futur’. I UPyD s’ha abstingut. En tot cas, tampoc no hi ha donat suport, afegint-se a la negativa del PP de condemnar el franquisme.

UPyD ho ha fet saber així a través de dos piulets de Twitter: ‘¿Condemnem qualsevol dictadura, crim i qualsevol mena de negacionisme? Obviament sí. ¿Per una via declarativa, que obri debats històrics, cicatrius i converteixi el parlament en una Acadèmia d’Història? Obviament no.’ 

Per la seva banda, PSOE, PNB i els grups d’esquerra del grup mixt han votat a favor de la proposició de llei perquè es pugui debatre. 

A la majoria dels països europeus que van viure una dictadura al segle XX s’han creat jornades de condemna del règim o bé de record dels qui el van resistir. Espanya n’és una excepció, car quasi vuitanta anys després del cop d’estat encara no hi ha cap declaració oficial de rebuig a la rebel·lió encapçalada pel general Franco. 

Tardà, al PP: ‘Sou la vergonya del món democràtic’

En el debat de la proposta el portaveu d’IU-ICV, José Luis Centella, ha defensat la proposició de llei com una iniciativa ‘oportuna i necessària’ perquè les víctimes necessiten que se sàpiga la veritat i que es reparin els danys que va provocar la dictadura. ‘Avui encara més de 100.000 espanyols continuen desapareguts des de la guerra civil, mentre que es manté el dictador enterrat en un gran monument, compartint l’espai amb les seves víctimes’, ha dit Centella.

Per la seva banda, Joan Tardà (ERC) ha dit als diputats del PP que són ‘la vergonya del món democràtic’, i ha aprofitat per demanar la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya per haver homenatjat membres de la División Azul nazi. A més, ha recordat que Manuel Fraga era corresponsable de la repressió i que el rei Juan Carlos és còmplice dels assassinats de la dictadura quan era príncep.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any