L’Assemblea de Còrsega aprova l’estatut de cooficialitat de la llengua corsa

  • La declara oficial a l'illa, al costat del francès · La sessió es va suspendre el 25 d'abril per l'assassinat del president del Parc Natural Regional

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.05.2013 - 11:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La llengua corsa, tot i que es fa servir en la retolació i s’ensenya en algunes escoles de l’illa de Còrsega, no és reconeguda oficialment per l’estat francès. De fet, l’estat francès no reconeix cap de les anomenades llengües regionals. Però això pot començar a canviar ara que s’ha aprovat una proposta de cooficialitat elaborada per Pierre Ghionga, president del Consell de la Llengua Corsa, a l’Assemblea de Còrsega. La sessió de dijous s’havia de fer el 25 d’abril, però es va suspendre arran de l’assassinat del president del Parc Natural Regional, Jean-Luc Chiappini.

El text presentat pel president del Consell de la Llengua Corsa, un organisme creat per la Col·lectivitat Territorial de Còrsega el 2005 i votat per l’Assemblea de Còrsega el gener del 2007, preveu l’ús del cors a les escoles i en les relacions amb l’administració pública.

L’aprovació de l’estatut ha aconseguit la unanimitat dels membres de l’Assemblea presents a l’hora de la votació: 36 han donat suport a l’equiparació legal del cors i el francès, mentre que 11 no han volgut participar al vot i 4 n’eren absents –aquests 15 diputats pertanyen a l’oposició de dretes i a una petita fracció del centreeesquerra governamental.

Ghionga esperava una ‘majoria forta’ en favor de la proposta a la votació, atès que fa dos anys trenta-sis diputats van votar una moció que es manifestava favorable a un eventual estatus de cooficialitat. Ara caldrà reformar la constitució francesa perquè la cooficialitat pugui entrar en vigor.

El 2009, en canvi, diputats independentistes van presentar una moció en favor de declarar l’oficialitat del cors i fou tombada per 28 vots contraris contra 19 de favorables.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any