‘L’any passat, només dos films subtitulats en català; una vergonya’

  • Aquest divendres reobre el cinema Boliche de Barcelona amb una oferta de films subtitulats en català

VilaWeb
ACN
13.05.2013 - 16:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cinema Boliche de Barcelona tornarà a obrir finalment aquest divendres 17 de maig amb una cartellera permanent en versió original i subtitulada en català. Les quatre sales combinaran cinema d’autor amb estrenes més comercials i un ‘cinema de qualitat i de culte’, com ha dit el principal promotor de la iniciativa, Rafel Dalmau. Amb aquesta reobertura, la ciutat recupera una de les seves sales històriques, ubicada a l’Avinguda Diagonal 508, a l’antiga Casa Portabella. El Boliche havia obert les portes a l’abril del 98 amb quatre petites sales. Però l’experiència només va durar deu anys. que va tenir una dècada de vida.

La nova etapa del Boliche també inclou diverses activitats culturals com festivals de cinema, cicles i conferències. Pel que fa a les sales, es mantenen igual: una de gran, amb un aforament de 220 butaques; una altra, amb 105 butaques; i dues de més petites, amb 74 i 65 butaques, respectivament.

Rafel Dalmau ha explicat que el seu objectiu era recuperar el cinema tancat, amb les quatre sales, i fer-ho en subtitulat en català. ‘L’any passat només es van estrenar dos films amb subtítols en català, i això és una vergonya’, ha explicat Dalmau. I ha afegit que és urgent corregir aquesta estadística, argüint que hi ha un mercat potencial important que si mai no s’ha fet visible és perquè cap sala no ho ha proposat mai.

‘Amb la tecnologia digital és molt senzill, tan senzill com anar a comprar el pa. És vint vegades més barat subtitular que doblar’, ha dit. Pel que fa als films, Dalmau aposta per una programació amb rigor i que tingui personalitat. ‘Quan es fa un títol comercial ha de ser bo’, ha recalcat. De moment, aquest divendres 17 es projectaran ‘Tango Libre’ i ‘Iron Man 3’.

Un espai cultural divers

El Boliche també vol organitzar un espai cultural amb la realització de festivals cinematogràfics amb plataformes de documentals i curtmetratges; passis matinals de film especialitzats per a professionals del sector; presentacions de pel·lícules amb l’assistència dels seus directors, intèrprets i premsa especialitzada; conferències i col·loquis entre públic, artistes i directors; sessions matinals amb projeccions per universitaris, estudiants de banques referents a la comunicació i la imatge i sessions matinals pedagògiques organitzades amb el col·lectiu Drac Màgic, vinculat amb el món educatiu.

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, present a la conferència de premsa, ha valorat molt positivament l’obertura de Boliche i ha dit que demostra ‘que el cinema vist en català o amb subtítols ha de tenir un públic normalitzat.’

El procés de cuina de la llei de cinema

Per altra banda, i preguntat per la llei de cinema, el conseller Mascarell ha recalcat que en aquests moments cal fer-hi modificacions obligades per les propostes fetes des de Brussel·les. Tot i que no n’ha donat detalls, ha dit que, per exemple, hi ha aspectes de la llei que han deixat de tenir vigència per causa de la ràpida digitalització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any