Manifestació per la declaració unilateral d’independència

  • El col·lectiu Independència 2013, amb el suport de Solidaritat, es manifesta avui a les sis a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per exigir al govern que canviï el full de ruta

VilaWeb
Redacció
11.05.2013 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Referèndum i declaració d’independència’. Aquest és el lema de la concentració que el col·lectiu Independència 2013 ha convocat avui a les sis a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. ‘La independència és urgent’, diu el manifest del col·lectiu, que explica que la suspensió de la declaració de sobirania els carrega de raons i demostra una vegada més que el govern espanyol negarà tot pas endavant que faci Catalunya. ‘El procés sobiranista no es pot dilatar més i cada dia que passa va contra nostre’, va explicar a VilaWeb el portaveu del col·lectiu, Adam Berruezo. El propòsit de la manifestació és justament aquest: fer pressió al govern perquè acceleri el procés fins al punt de fer una declaració d’independència abans d’acabar l’any.

‘L’única declaració que no poden suspendre és la d’independència’

‘L’única declaració que no poden suspendre és la d’independència, perquè forma part de la legislació internacional’, diu Uriel Bertran, de Solidaritat Catalana per la Independència, l’únic partit que ha donat suport al col·lectiu i al full de ruta que proposa. Per Bertran, serà la primera manifestació que demanarà clarament la declaració unilateral d’independència. I la situació actual, amb la suspensió de la declaració de sobirania, ‘demostra com més va més que Espanya és antidemocràtica i que no hi ha cap més sortida sinó declarar unilateralment la independència’.

Full de ruta: referèndum abans de la declaració o després

El full de ruta del col·lectiu estableix que cal convocar immediatament el referèndum, amb data i pregunta clares, o, si més no, fer immediatament una darrera petició de referèndum al govern espanyol. Després d’això, en el moment de rebre una nova negativa, caldrà finalment declarar unilateralment la independència.

Solidaritat també accepta aquest camí, però matisa que ja hi ha hagut prou negatives del govern espanyol contra el dret de decidir, inclosa aquella votació al congrés espanyol en què el PSC va votar per primera vegada diferent del PSOE. I com que considera que el govern català ja ha rebut prou negatives del govern espanyol, creu que ja té tota la legitimitat per a promoure una declaració unilateral d’independència. Si de cas, amb un referèndum ratificatori posterior. Solidaritat, de fet, acudirà a la manifestació amb el lema ‘Necessitem la declaració d’independència’.

El col·lectiu Independència 2013 va néixer d’uns quants grups formats a les xarxes socials –Tanquem l’aixeta a l’estat, La independència ara i en mans del poble,…– i la manifestació d’avui és la primera que organitza. Solidaritat ha estat l’únic partit que hi ha fet explícita l’adhesió i, a més, dóna suport logístic a la concentració, amb l’enganxada de cartells i la difusió a la xarxa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any