Portugal inaugura un jardí botànic prehistòric

  • En ocasió del I Encontre Internacional de Paleoambient i Etnobotànica a Vila Real, on també es farà un àpat prehistòric

VilaWeb
Redacció
09.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En ocasió del I Encontre Internacional sobre Paleomedi i Etnobotànica que es fa aquesta setmana a Vila Real (Portugal), avui s’inaugura a la Universitat de Trás-os-Montes e Alto Douro (UTAD) un jardí prehistòric. El professor António Crespí, responsable del Jardí Botànic de la UTAD, explica que s’hi podrà fer un viatge de vuit milions d’anys d’història de les plantes, fins que els humans les van domesticar, ara fa deu mil anys. Aquest singular jardí botànic obre amb mig centenar d’espècies, distribuïdes en mil cinc-cents metres quadrats.

El recorregut per la història de les plantes comença al final del pliocè, seguit després d’una època de baixada dràstica de la temperatura al planeta. La col·lecció també presenta els boscs paleotropicals que gradualment van començar a adaptar-se a les estacions de l’any i s’acaba amb la vegetació contemporània, en què va intervenir l’ésser humà per a usar-les en l’alimentació.

El responsable del Jardí Botànic de la UTAD, un dels més grans d’Europa, assegura que el jardí prehistòric ha costat amb prou feines tres-cents euros, gràcies al fet de recórrer a materials que ja eren a la universitat i a la participació de voluntaris.

La inauguració s’ha fet coincidir amb l’obertura del I Encontre Internacional de Paleoambient i Etnobotànica, que també inclou un àpat prehistòric a base d’algunes de les plantes presents al jardí i animals de caça o pastura que formaven part de l’alimentació dels nostres avantpassats. Al menú hi haurà humus, olives, sopa d’ortiga i llentilles amb pa sense llevat, estofat de senglar, te de llavors de rosella i maduixes amb iogurt i mel i pomes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any