Mas, sobre el reportatge de Telemadrid: ‘És fet des de la mala fe o des de la ignorància’

  • Eurodiputats catalans van demanar ahir al Consell i la Comissió que es pronunciés sobre el reportatge · El vídeo comparava Mas amb Hitler i Stalin

VilaWeb
Redacció
08.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va parlar ahir per primera vegada en públic del reportatge de Telemadrid que el comparava a ell i a Junqueras amb Hitler i Stalin. Mas va dir: ‘Un reportatge associa el catalanisme al nazisme i l’estalinisme; només es pot fer des de la ignorància, la mala fe o totes dues.’ I va afegir: ‘En el catalanisme no hi trobareu cap moviment totalitari ni dictatorial. No sé si tothom pot dir-ho, això.’

Denúncia contra el reportatge de Telemadrid a Brussel·les

Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG, en representació d’ERC) van denunciar ahir a Brussel·les el reportatge de Telemadrid que comparava el president de la Generalitat, Artur Mas, amb Hitler i Stalin. Van demanar a la Comissió i al Consell que opinessin sobre el vídeo, adduint que podria vulnerar la normativa europea. En concret, CiU, ERC i ICV consideren que el documental de Telemadrid vulnera la directiva europea 2007/65/CE i la decisió 2008/913/JHA del Consell, totes dues referents a la lluita contra documents que promoguin l’odi per raons de raça, religió, sexe o nacionalitat.

En les preguntes parlamentàries, els eurodiputats hi explicaven que el vídeo de Telemadrid al programa ‘Zoom’ equiparava el catalanisme ‘amb el nazisme i l’estalinisme’, i que s’hi assegurava que tots tres pervertien la llengua per imposar ideologies totalitàries. Els eurodiputats lamentaven que els polítics catalans i bascs, escollits democràticament, fossin acusats de manipular la llengua i es presentessin sense escrúpols al costat d’imatges de Stalin i Hitler.

Tremosa, Sedó, Romeva i Miranda recordaven a la Comissió que la directiva 2007/65/CE sobre serveis audiovisuals preveu que les autoritats de la UE han de garantir que els serveis audiovisuals no incitin a l’odi per raça, sexe, religió o nacionalitat. La directiva es refereix específicament, per exemple, ‘a canals que donen suport a la violència contra individus o grups com a solució a conflictes socials o polítics’. Per això, els eurodiputats preguntaven ahir a la Comissió Europea si el documental de Telemadrid complia la directiva.

Així mateix, en la pregunta adreçada al Consell Europeu, els eurodiputats catalans recordaven que el 2008 aquesta institució havia decidit de combatre formes de racisme i xenofòbia. En la decisió 2008/913/JHA, va establir que es rebutjarien les incitacions ‘públiques a la violència o l’odi contra un grup de persones o contra un membre d’un grup definit, per referències a la raça, el color, la religió, o l’origen nacional o ètnic’. Novament, els eurodiputats demanaven al Consell si creia que el documental de Telemadrid complia la normativa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any