El cinema perd Bigas Luna

  • Avui a la matinada per causa d'un càncer · Ha estat un dels directors més prolífics i reconeguts del país

VilaWeb
Redacció
06.04.2013 - 12:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director de cinema Josep Joan Bigas Luna, conegut artísticament com a Bigas Luna, autor de films com ‘La teta i la lluna’, ‘Jamón, Jamón’ i ‘Las edades de Lulú’, s’ha mort avui a la matinada a l’edat de 67 anys. L’últim projecte en què treballava era l’adaptació al cinema del ‘Mecanoscrit del Segon Origen’, de Manuel de Pedrolo. Nascut a Barcelona el 1946, Bigas Luna vivia a Virgil, a la Riera de Gaià (Tarragonès). Bigas Luna ha estat un dels directors més prolífics i reconeguts del cinema del país.

Bigas Luna, nascut a Barcelona el 1946. Abans de dedicar-se al cinema es va dedicar a la pintura i al món del disseny industrial: el 1969 va crear Estudio Gris juntament amb Carlos Riart i va donar classes a les escoles Eina i Elisava. Els seus dissenys s’havien mostrat a la Sala Vinçon i a la galeria Art Net de Londres. Com a dissenyador va obtenir dos premis Deltes de Plata i cinc Seleccions ADI/FAD.

Es va introduir en el món del cinema a mitjans de la dècada del 1970, rodant en petits formats. El 1976 rodà el seu primer llargmetratge, ‘Tatuatge’, basat en la novel·la homònima de Manuel Vázquez Montalbán, però fou el 1978 quan adquirí prestigi internacional amb ‘Bilbao’ (seleccionada per a participar en el Festival Internacional de Cinema de Canes). Després de dirigir ‘Angoixa’ (1987) es retirà al Tarragonès per a dedicar-se a la pintura. L’any 1990 tornà a la direcció gràcies a la proposta de Andrés Vicente Gómez per dur a la pantalla ‘Las edades de Lulú’, a partir de la novel·la homoníma d’Almudena Grandes.

Posteriorment rodà la trilogia ibèrica: ‘Jamón, Jamón’ (1992), per la qual guanyà el Lleó de Plata del Festival Internacional de Cinema de Venècia, ‘Huevos de Oro’ (1993), Premi del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, i ‘La teta i la lluna (1995), premi al millor guió al Festival de Venècia.

Ha rodat en català així com en anglès, castellà, francès i italià, però sempre amb un segell personal i intransferible carregat d’altes cotes d’erotisme en totes els seus films, un erotisme relacionat moltes vegades amb el menjar, car el director no pot ocultar la seva passió per l’art culinari.

Ha estat el descobridor d’actors catalans de cinema com Ariadna Gil i Jordi Mollà, entre més.

Més informació a l’entrada a la Viquipèdia sobre Bigas Luna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any