La fiscalia presenta el recurs contra l’encausament de la infanta Cristina

  • L'advocat Miquel Roca defensarà la filla del rei espanyol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.04.2013 - 11:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, ha presentat aquest matí al jutjat de Palma un recurs contra la decisió del jutge instructor José Castro d’encausar la infanta Cristina de Brobó en el cas Urdangarin. La intenció, insòlita, de la fiscalia ja es va anunciar dimecres, poc després de fer-se públic l’encausament de la filla del rei espanyol com a cooperadora necessària dels delictes que podria haver comès el seu marit, Iñaki Urdangarin. A parer del fiscal, els diversos indicis que apunten contra la infanta segons el jutge no són suficients com per citar-la com a encausada.

Miquel Roca, advocat defensor de la infanta

L’advocat i ex-polític Miquel Roca i Junyent ha rebut l’encàrrec de la casa reial espanyola de defensar la infanta Cristina, segons que han confirmat fonts jurídiques. Com que és una causa penal, el bufet de qui va ser un dels pares de la constitució espanyola comptarà amb l’advocat i catedràtic de Dret penal Jesús Maria Silva, del despatx Molins-Silva, que també porta la defensa de Gemma Montull en el cas Palau de la Música. Segons La Vanguardia, Juan Carlos va demanar personalment a l’ex-dirigent de CDC que se n’encarregués.

Miquel Roca va ser un dels redactors de la constitució espanyola del 1978 i un dels fundadors de CDC, partit pel qual va ser diputat al congrés entre 1977 i 1995. Des del 1996 exerceix l’assessoria jurídica a través del seu bufet d’advocats Roca Junyent.

La casa reial fa pressió al jutge

La primera reacció de la casa reial espanyola a l’encausament de Cristina de Borbó va ser de dir que no comentava decisions judicials. Però poc després, quan la fiscalia anticorrupció decidí de recórrer contra l’encausament, la mateixa font anònima de la Zarzuela va subscriure la posició del fiscal i va expressar ‘estranyesa’ pel fet que el jutge instructor decidís d’encausar la filla del rei.

La casa reial es declarava sorpresa ‘pel canvi de posició expressat pel jutge en la seva resolució, tenint en compte la interlocutòria del 5 de març de 2012’, en què el jutge havia decidit de no encausar la infanta. La casa reial, en un gest insòlit, subscriu el motiu expressat per la fiscalia anticorrupció, segons el qual no hi ha prou indicis per a l’encausament. Això, malgrat els divuit arguments exposats amb claredat pel jutge José Castro en la interlocutòria feta pública abans-d’ahir.

D’una altra banda, el PSOE ha demanat a la casa reial que sigui neutral i que deixi actuar la justícia.

I ahir Felip de Borbó també va parlar de la justícia en un acte a Barcelona. En el lliurament del despatx judicial a la 63a promoció, va demanar als nous jutges que encaressin amb valentia i prudència els envits d’aquests ‘moments complexos’ que s’han de viure ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any