Montblanc es vol desempallegar dels Borbó

  • L'ajuntament demana a Felipe de Borbó que no mantingui el títol de duc del municipi

VilaWeb
ACN
04.04.2013 - 08:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Montblanc refusa el sistema monàrquic perquè entén que el règim més democràtic és la república. Així s’expressa l’ajuntament, que ahir va aprovar una moció per retirar els honors de la casa reial espanyola. A més, van demanar a Felipe de Borbó que renunciés al títol de duc del municipi. El text, presentat per l’Entesa de Montblanc a instància de la CUP, que no té representació al consistori, fou aprovat amb els vots de sis regidors dels set del partit de govern (Agrupament Catalanista) i el suport dels dos de l’Entesa. S’hi van abstenir una regidora del govern municipal, els dos representants de CiU i els únics regidors de FIC i PSC.

La moció subratlla que la pervivència de la monarquia espanyola, tot i ser constitucional, és ‘una imposició antidemocràtica’ perquè ‘el cap d’estat és un militar, ja que correspon al rei el comandament suprem de les forces armades’, la persona del rei és ‘inviolable i no està subjecta a responsabilitat’, el seu càrrec és vitalici i ‘situa la família reial per sobre de la ciutadania preservant privilegis indignes, sobretot en temps de crisi econòmica’.

El text aprovat ha estat el resultat de les transaccions prèvies entre els grups municipals, d’acord amb la CUP. Així, en lloc de ‘declarar el poble de Montblanc moralment exclòs del domini de la monarquia espanyola’ el text recull la voluntat de ‘manifestar el rebuig al sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana’. A més, s’ha suprimit el punt de la moció que pretenia declarar persona ‘non grata’ ‘qualsevol membre de la família Borbó’.

Finalment, la moció proposa d’expressar ‘la voluntat de l’Ajuntament de Montblanc que Felip de Borbó no utilitzi el títol de Duc de Montblanc’. Felipe de Borbó, a més del títol de Príncep d’Astúries i Duc de Montblanc, ostenta els de Príncep de Girona, Comte de Cervera, Senyor de Balaguer i Príncep de Viana. Montblanc s’ha convertit, doncs, en el primer d’aquests municipis que es mostra contra l’ús d’un dels títols nobiliaris de l’hereu de la corona espanyola, una actitud que farà arribar a la institució.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any