Ban Ki-Moon sobre Catalunya: ‘S’han de respectar les aspiracions genuïnes dels pobles’

  • Demana que el procés català es resolgui amb diàleg i mitjans pacífics

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.04.2013 - 13:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ONU respecta els processos d’autodeterminació. Aquesta és la posició defensada pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon en una conferència de premsa que ha fet avui a Andorra la Vella conjuntament amb el cap de govern andorrà, Antoni Martí. Ban Ki-Moon és a Andorra en una visita històrica per commemorar els vint anys de l’ingrés del Principat a les Nacions Unides. Preguntat pel procés d’autodeterminació de Catalunya, ha respost: ‘Tots els problemes entre països s’han de resoldre amb mitjans pacífics i amb diàleg, respectant les aspiracions genuïnes dels pobles.’

‘Faig una crida als líders d’arreu del món per exercir el seu lideratge polític i les seves capacitats per resoldre tots els conflictes a través del diàleg i els mitjans pacífics’, ha subratllat Ban encara sobre els processos d’autodeterminació. Durant la roda de premsa conjunta feta al costat del cap de Govern d’Andorra, Antoni Martí, Ban ha ofert unes paraules en català: ‘Senyors i senyores, bon dia’. De la seva banda, Martí ha subratllat: ‘Cal aprofundir en les pròpies arrels. I les nostres són les de la cultura catalana’.

Visita històrica a Andorra

A més de la trobada amb Martí, Ban Ki-Moon també visitarà el ministre d’Afers Estrangers, Gilbert Saboya, i l’ambaixador d’Andorra a l’ONU Narcís Casals.

‘El Govern considera que es tracta d’una visita especialment significativa per a commemorar un ingrés que va suposar el ple reconeixement internacional del Principat d’Andorra tot just després de ‘’aprovació en referèndum de la Constitució’, diu l’executiu andorrà.

La visita –la primera d’un secretari general de l’ONU a Andorra– continua a la tarda amb una reunió amb Vicenç Mateu, síndic general, Mònica Bonell, subsíndica; una visita a Casa de la Vall amb els presidents dels grups parlamentaris; i un discurs a la nova seu del Consell General. Posteriorment, anirà a l’Auditori d’Ordino, on hi ha previst l’acte central, amb una recepció amb representants polítics i socoeconòmics, parlaments de Ki-moon i Martí i una petita actuació de la Jove Orquestra Nacional de Cambra.

Hi ha una forta expectació per la visita del secretari general de les Nacions Unides a Andorra, que podria pronunciar una part del discurs en català. També hi ha expectació per si Ki-moon podria fer, des d’Andorra, algun anunci de rellevància internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any