Rajoy prepara un nou finançament per a frenar el sobiranisme català, segons El País

  • El Departament d'Economia assegura que no participa en cap negociació

VilaWeb
Redacció
31.03.2013 - 12:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El País analitza en un llarg article l’estratègia del govern espanyol respecte a tots els temes que té oberts actualment i que fan preveure una ‘primavera calenta’, entre els quals hi ha el del procés sobiranista català. Arran del ‘gir claríssim’ percebut en l’entorn del president català, Mariano Rajoy es plantejaria d’oferir a Artur Mas un nou model de finançament per a frenar, així, el sobiranisme.

Segons El País, Rajoy estaria disposat a oferir-lo encara que generi ‘un terratrèmol en el PP i en les comunitats on governa’.

El mateix Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro, els tres principals encarregats de rebaixar la tensió amb Catalunya, segons el diari, proposen tres coses a Mas: ‘Primer, la més urgent, una relaxació de l’objectiu de dèficit, és a dir, que Catalunya no hagi de retallar enguany els 4.000 milions que li correspondrien i que Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia, no sap d’on treure.’ Montoro també ha ofert la possibilitat d’un dèficit a la carta, és a dir, que unes comunitats puguin tenir topalls de dèficit més alts que no unes altres. I la tercera oferta que ha fet el govern espanyol a la Generalitat ‘és la més important: una reforma en profunditat del sistema de finançament’, tot i que pot encendre ‘una revolta en el PP’.

Economia assegura que no participa en cap negociació

El Departament d’Economia català s’ha afanyat a dir que actualment no hi ha obert cap tipus de negociació, ‘ni propostes, ni ofertes, ni converses’ amb el govern espanyol per negociar un nou model de finançament. El departament del conseller Mas-Colell desmenteix les notícies que feien referència que, a conseqüència de l’entrevista entre els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas, s’havia proposat començar una negociació per millorar l’actual model de finançament.

En l’últim Consell de Política Fiscal del 21 de març a Madrid es va constituir un grup de treball per començar a negociar el nou model de finançament que s’ha de revisar aquest 2013.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any