Els clients es mobilitzen per evitar el tancament del Marsella

  • Avui a les 22.00, concentració davant del bar, el més antic de Barcelona · La propietat vol vendre l'edifici sencer i no renova el contracte de lloguer

VilaWeb
Redacció
09.03.2013 - 19:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El bar Marsella de Barcelona, el més antic de la ciutat, podria veure’s obligat a tancar a finals de mes. Els propietaris de l’edifici, a la cantonada entre els carrers Sant Pau i Sant Ramon del Raval, han decidit no renovar el contracte de lloguer a la família que ha gestionat el bar des de la seva obertura, el 1820. De moment,els clients han organitzat una concentració convocada a través de les xarxes socials per aquesta mateixa nit a les 22.00, davant del bar, per a protestar pel tancament.

Josep Maria Lamiel, actual responsable del bar, ha explicat a VilaWeb, notablement afectat, que la situació és molt complicada i que no s’explica perquè la propietat ha pres aquesta decisió, tenint en compte que el lloguer no és de renda antiga, sinó que s’ha anat actualitzant periòdicament, i que la relació amb la propietat havia esta sempre molt bona.

La propietat es nega a fer les reformes exigides per l’ajuntament

L’edifici és pràcticament buit i, a més del bar, només hi resta una única inquilina, una dona gran que viu al cantó del carrer Sant Pau. Amb el pas dels anys els llogaters han anat abandonant l’edifici, sobretot perquè la propietat s’ha negat a fer-hi cap reforma, amb el propòsit, com demostra la situació a la qual s’ha arribat, de vendre l’edifici sencer. L’ajuntament, per la seva part, ha exigit aquests últims anys diverses reformes a la propietat pel mal estat d’una part de l’edifici. Però no se n’ha fet cap.

‘Sempre havíem pensat que ens vendrien la part del bar’, explica Lamiel, que reitera que no entén la negativa rotunda de la propietat a establir cap mena de negociació i que estaria disposat a comprar la planta baixa, on hi ha el bar. ‘És la meva vida, i  la de tota la meva família, que ha dedicat totes les energies al bar.. No pot ser que s’acabi tancant d’aquesta manera, no m’ho puc creure’, explica.

L’ajuntament començarà precisament la setmana que ve una mediació per a intentar evitar el tancament. A més de la concentració que els clients fan avui davant del bar, la Federació d’Associacions de Comerciants i Entitats del Raval i l’Associació de Locals Emblemàtics de Barcelona han enviat dues cartes al batlle de la ciutat perquè intercedeixi per evitar el tancament.

Ventura Pons: ‘Quin desastre el tancament del Marsella! Un altre espai emblamàtic perdut! Què ens passa?’

Artistes com Dalí i Picasso, entre molts d’altres, havien passat moltes estones al Marsella, que continua servint la tradicional absenta amb aigua i sucre. El bar. esdevingut un dels espais indubtablement més emblemàtics de la ciutat, també ha estat escenari en el rodatge de molts films. De fet, el director de cinema Ventura Pons escrivia ahir al Facebook el següent missatge:  ‘Quin desastre el tancament del Marsella! Un altre espai emblamàtic perdut! Què ens passa? Sóc a Lió, però em solidaritzo amb les accions de protesta que hi hagi! No anem bé!’

Al Facebook s’ha creat dues pàgines de suport al bar (‘Tancament bar Marsella‘ i ‘Que s’aturi el tancament del bar Marsella‘) i s’ha començat una recollida de signatures a través de Change.org. A final de mes la propietat haurà de decidir si canvia de parer o si es manté en la posició de no renovar de vendre l’edifici sencer i de forçar el tancament del bar.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any