Veneçuela anuncia oficialment la mort d’Hugo Chávez

  • El vice-president Nicolás Maduro ha demanat canalitzar el dolor en pau i tranquilitat · Veneçuela acusa els Estats Units d'una conspiració contra Chávez

VilaWeb
Redacció
05.03.2013 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, s’ha mort aquest vespre a l’edat de 58 anys. Així ho ha anunciat el vice-president, Nicolas Maduro, que abans havia acusat els Estats Units d’una conspiració i d’haver causat el càncer que ha acabat amb la vida de Chávez. Maduro ha demanat canalitzar el dolor en pau i tranquilitat, i ha fet una crida a la unitat del poble veneçolà. ‘Serem dignes hereus d’un home gegant, com va ser i com sempre serà en el record el comandant Chávez’, ha dit Maduro. ‘És un moment de profund dolor.’

Maduro ha donat la notícia de la mort del ‘comandante’ en directe per la ràdio i la televisió veneçolanes des de l’Hospital Militar ‘Carlos Arvelo’, a Caracas, on estava ingressat Chávez. Maduro ha explicat que el líder bolivarià ha mort després de batallar contra el càncer que patia des de feia dos anys.

‘El respecte i la pau han d’anar de la mà. Nosaltres cridem a tots els compatriotes a ser els vigilants de la pau, del respecte i assumim les pregàries i el projecte del comandant Hugo Chávez’, ha expressat Maduro.

Maduro, a més, ha avançat que està previst un desplegament militar i policial especial per garantir la pau al país arran de la mort de Chávez.

Veneçuela acusa els Estats Units d’una conspiració contra Chávez

Maduro havia acusat ‘l’enemic’, en una referència implícita als Estats Units, de l’empitjorament de salut de Chávez, que va ser operat l’11 de desembre a Cuba i des de feia unes quantes setmanes patia una insuficiència respiratòria. Maduro ha demanat que s’investigui i ha parlat d’una conspiració per a causar la malaltia a Chávez. Maduro ha comparat la malaltia de Chávez amb la que va patir el president palestí, Iàsser Arafat, que podria haver mort víctima d’un enverinament.

En un discurs televisat, Maduro ha apuntat que el govern té pistes que Chávez hauria estat atacat pels ‘enemics de la pàtria’ amb la malaltia que li ha causat la mort. Maduro ha assegurat que el govern no té cap dubte que podrà conformar una comissió científica per aclarir si Chávez ha estat atacat pels ‘enemics de la pàtria.’

Chávez, que va presidir Veneçuela durant 14 anys, va ser diagnosticat amb un càncer de pelvis a mitjans de l’any 2011, i ha mort després de les complicacions de la seva última intervenció, l’11 de desembre passat.

Seguiu en directe Globovisión:

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any