Estrasburg condemna l’estat espanyol a indemnitzar amb 13.000 euros el propietari de la llibreria filonazi Europa

  • La cort penalitza que l'Audiència de Barcelona canviés l'acusació de negar el genocidi per justificar-lo

VilaWeb
Redacció
05.03.2013 - 17:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha condemnat l’estat espanyol a indemnitzar amb 13.000 euros el propietari de la llibreria filonazi Europa de Barcelona, Pedro Varela Geis, que va ser condemnat per un delicte de justificació de l’holocaust (Resolució, PDF). Al jutjat penal de primera instància, se l’acusava de ‘negar’ el genocidi, però l’Audiència de Barcelona va canviar els càrrecs contra ell substituint ‘negar-lo’ per ‘justificar-lo’, sense que això es mencionés en la primera instància. Per això la cort europea considera que es va vulnerar el seu dret a ser informat en un termini breu i detalladament de la naturalesa i causa de l’acusació, així com el seu dret a disposar del temps i les facilitats necessàries per preparar la defensa. El tribunal europeu, en canvi, no li ha donat la raó en la queixa per la vulneració dels drets de llibertat de consciència i d’expressió, que Varela ja havia recorregut sense èxit al Tribunal Constitucional.

El 1998 Varela va ser condemnat per un jutjat penal de Barcelona a cinc anys de presó per la negació de l’holocaust i la provocació de la discriminació, l’odi i la violència. El 2007, el Tribunal Constitucional espanyol va decretar inconstitucional condemnar algú per ‘negar’ delictes de genocidi, de manera que l’Audiència va retirar aquest punt de la seva acusació i el va condemnar a set mesos de presó per justificació de l’holocaust.

Per tot plegat, el Tribunal d’Estrasburg condemna l’estat espanyol a indemnitzar Varela amb 8.000 euros en concepte de danys no pecuniaris i 5.000 per costes i despeses. El govern espanyol té tres mesos per recórrer i demanar la revisió de la sentència.

Després d’un periple judicial que va durar anys, Varela finalment va ser condemnat a 15 mesos de presó i va ingressar-hi el març del 2010. El gener del 2012, l’amo de la llibreria Europa va ser sancionat a la presó de Brians 1 per introduir-hi llibres nazis i antijueus sense autorització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any