‘Toros a Catalunya al setembre’

  • La majoria absoluta del PP, a més d'UPyD, permet de tramitar la ILP per declarar les corregudes de toros Bé d'Interès Cultural

VilaWeb
Redacció
13.02.2013 - 08:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir es va votar la ILP en favor de les corregudes de braus, que arribava al ple del congrés espanyol havent recollit 550.000 signatures a tot l’estat espanyol, 50.000 més de les necessàries. Aquesta ILP va rebre el suport de la majoria absoluta del PP, juntament amb UPyD, i va ser admesa a tràmit. El president de la comissió, Juan Manuel Albendea, ja ho havia avançat dijous, i havia pronosticat que els toros tornarien a Catalunya al setembre. En la votació, el PSOE es va abstenir.

Amb aquesta ILP es vol que les corregudes de toros siguin declarades Bé d’Interès Cultural per poder esquivar la prohibició a Catalunya. De tota manera, en cas d’aprovar-se, s’arribaria a una situació de pugna legal, car el parlament de Catalunya és sobirà per a legislar sobre els toros i, per tant, cap llei espanyola no hauria d’invalidar una decisió del parlament en aquest àmbit.

Els toros, ‘signe d’identitat col·lectiva’ i a la universitat

El text de la ILP estableix al preàmbul que la festa dels toros ‘forma part de la cultura espanyola global, del patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols’ i que ‘és signe d’identitat col·lectiva’. La proposta, que consta de cinc articles, una disposició derogatòria i tres disposicions finals, fixa en l’articulat que la declaració de les corregudes de braus com a Bé Cultural força l’estat a vetllar perquè se’n faci promoció i desenvolupament ‘a tot el territori nacional.’ El text va encara més enllà i estableix que l’estat haurà d’aplicar mecanismes per protegir la festa dels toros i per difondre-la també a la universitat. I fins i tot que caldrà canviar la legislació perquè ‘els menors puguin accedir al coneixement de la cultura taurina.’

‘Derogació de les disposicions inferiors’

Per assegurar que la llei s’aplicarà a Catalunya, el text imposa una solució tan sorprenent com senzilla: inclou una disposició derogatòria que estipula que queden anul·lades ‘totes les disposicions de rang igual o inferior que s’oposin al que estableix aquesta llei’. A més, dóna un termini de tres mesos a l’executiu espanyol per aplicar-la.

Els passos següents i pendents del TC

La ILP dels toros passarà a discutir-se en comissió i s’obrirà a la presentació d’esmenes per part dels grups abans de ser aprovada finalment al ple del congrés, primer, i al senat, després. El debat arriba quan el Tribunal Constitucional encara té pendent de decidir sobre el recurs que el PP va interposar contra la llei aprovada pel Parlament de Catalunya, que prohibia les corregudes de braus a partir del 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any