L’única monarquia electiva del món i l’únic monarca absolut d’Europa

  • El binomi de la Santa Seu i l'estat de la Ciutat del Vaticà crea una entitat única en el món

VilaWeb
Redacció
11.02.2013 - 12:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Papa abdicarà. Que és el que fan els monarques. Perquè ell ho és, de monarca. Un monarca ben peculiar car és l’únic monarca electe del món i el darrer monarca absolut d’Europa. Normalment una monarquia fa passar de pares a fills el tron. En el cas del papat és evident que això seria impossible, tot i que en algun moment històric no ho va semblar pas tant. En qualsevol cas el Papa el tria el conclave en teoria entre tots els cristians, ja que qualsevol podria ser-ho, sigui bisbe o no.

Per a entendre la singularitat de la figura papal cal recordar que hi ha dues entitats diferents unides per ell. D’un costat hi ha la Santa Seu i de l’altra l’estat de la Ciutat del Vaticà.

L’estat de la Ciutat del Vaticà és l’estat més petit del món, amb uns vuit cents habitants. De fet l’estat, un poder terrenal com se sol dir en l’Església, és una reminiscència del que van ser els estats papals, territori del centre de la península itàlica que controlava el Pontífex. L’actual Estat de al Ciutat del Vaticà va nèixer el 1929 pel Tractat Laterà.

L’estat de la Ciutat del Vaticà forneix a la Santa Seu un instrument diplomàtic internacional per a projectar la figura del cap de l’Església i és una assegurança de la seva independència. L’idioma oficial de l’estat és l’italià, a diferència de la Santa Seu, que té com a idioma oficial el llatí.

La Santa Seu és la seu episcopal de Roma i com a tal el seu orígen es remunta als primers temps del cristianisme. En la tradició cristiana el Papa és el primer entre iguals i la seu de Roma té la primícia sobre les altres. Les esglésies oriental discuteixen fins a quin punt és així i aquesta és una de les raons del cisma oriental.

La Santa Seu és un subjecte de dret internacional, equiparable a un estat. De fet els ambaixador, coneguts com a nuncis, ho són de la Santa Seu i no de la Ciutat del Vaticà, fet que els confereix el deganat del cos diplomàtic car no hi ha cap estat que pugui argumentar ser més antic que la Santa Seu. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any