Què pensa cada partit sobre la ILP contra els desnonaments?

  • Informe sobre la posició dels partits respecte de la proposta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca · No reeixirà per la majoria absoluta del PP · CiU s'abstindrà

VilaWeb
Redacció
07.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol debatrà dimarts vinent la iniciativa legislativa popular contra els desnonaments (pdf), presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca amb l’aval de gairebé un milió de signatures. Entre les mesures que proposa la PAH, hi ha la dació en pagament amb caràcter retroactiu, el lloguer social dels habitatges buits que siguin d’entitats bancàries i una moratòria dels desnonaments en cas d’habitatge habitual. Tanmateix, la ILP no podrà reeixir perquè el PP, amb majoria absoluta, ja ha anunciat que hi votarà contra. 

La ILP arriba al congrés espanyol després de gairebé dos anys de peripècies: el març del 2011 la PAH i més entitats van començar a redactar-ne el text, però entre el març i el setembre d’aquell any la mesa del congrés, formada per PSOE i PP, va blocar-lo. Amb motiu de les eleccions del novembre del 2011, no es van poder començar a recollir signatures fins l’abril del 2012. Aquest mes passat, la plataforma lliurava prop d’un milió de signatures al congrés espanyol. Malgrat que e PSOE, que ara fa dos anys va impedir la tramitació de la ILP, ha anunciat que hi votarà a favor, la majoria absoluta actual del PP impedirà que vagi endavant.

 ERC, ICV, Compromís i EUPV, hi votaran a favor i creuen que és molt greu que s’aturi aquesta iniciativa: ‘Sempre hem mirat de donar suport a la PAH’, diuen fonts d’ERC, que lamenten que fins ara no es debati la ILP al congrés espanyol: massa tard i amb una majoria absoluta del PP que la blocarà.

‘La majoria del PP pot posar fi a una iniciativa legislativa, però no a la lluita d’una societat per una reivindicació justa’, deia Joan Coscubiela, portaveu d’ICV, durant la presentació de la ILP a la comissió econòmica del congrés (vídeo). Coscubiela defensa que la dació en pagament amb efectes retroactius és viable tal com la formula la PAH i que la cambra espanyola hauria d’escoltar les solucions que proposa.

Compromís és d’aquest mateix parer. ‘Fem costat a la PAH i sempre n’hi farem’, diu Joan Baldoví, que considera que les propostes de la ILP són de mínims. ‘Jo no seré dels diputats que haurà d’amagar la cara per haver-s’hi girat d’esquena’, afirma a VilaWeb.

Una significativa abstenció de CiU

En la votació, el grup de CiU s’hi abstindrà, segons que va anunciar ahir el portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida, en una entrevista. Considera que la proposta de la PAH no és ‘prou adient’, com tampoc el projecte de llei sobre desnonaments que hi ha en tràmit. Per això va dir que CiU hi presentaria una proposta pròpia. Durant la comissió parlamentària, la diputada Lourdes Ciuró va defensar una decisió de consens per encarar el drama social dels desnonaments (vídeo). ‘Ens n’hem de corresponsabilitzar tots: no hi ha un sol culpable ni un sol afectat’, va dir. D’una altra banda, el PNB encara no ha aclarit què votarà dimarts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any