El Regne Unit sotmetrà la permanència a la UE a referèndum

  • Cameron ha promès la consulta entre el 2015 i el 2017, després de renegociar les condicions amb els socis comunitaris

VilaWeb
Redacció
23.01.2013 - 09:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, s’ha compromès a celebrar un referèndum sobre la permanència a la Unió Europea (UE) entre el 2015 i el 2017. Ho ha dit en un discurs al centre de Londres, en què ha explicat que el seu govern negociaria ‘noves condicions amb els socis europeus’ i després les sotmetria a votació per saber si els britànics accepten o no de quedar-se.

El primer ministre ha explicat que fer ara aquest referèndum seria un error perquè primer calia fer front als reptes de la crisi de l’eurozona. Cameron havia de fer aquest discurs divendres passat, però es va ajornar per la crisi d’Algèria i el segrest de centenars d’ostatges en una planta de gas.

El cap de la oposició, Ed Miliband, ha qualificat la decisió del primer ministre de ‘debilitat‘ perquè havia cedit a les pressions de l’ala euroescèptica del seu partit. El líder laborista ha dit que la prova és que el 2011 Cameron ‘es va oposar a fer un referèndum  sobre el mateix tema i la única cosa que ha canviat des d’aleshores és que ha perdut el control del seu partit’.

D’altra banda, els socis de govern, els liberaldemòcrates, consideren que cal una negociació de les condicions del Regne Unit amb la UE, però que la sortida de la comunitat perjudicaria el país. Els conservadors estan dividits en aquest tema. Per una banda, molts estan satisfets del discurs, però els europeistes han qualificat la proposta de ‘innecessària’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any