Polèmica per la fulla d’auró que apareix als nous bitllets canadencs

  • Botànics del país denuncien que no reprodueix la varietat autòctona del país, sinó una de Noruega

VilaWeb
Redacció
23.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al Canadà, com al Quebec, l’auró és l’arbre nacional per excel·lència, i a la part central de la bandera del país n’hi ha una fulla. Aquesta mateixa fulla és ara al centre de la polèmica, amb la posada en circulació fa poques setmanes de nous bitllets de banc. Com no podia ésser altrament, hi apareix una fulla d’auró, però un grup de botànics afirma que és d’una varietat no pas canadenca –l’erable de sucre–, sinó noruega.

Els botànics diuen que això passa amb els nous bitllets de 20 dòlars, 50 i 100, fets de plàstic i amb innovadores mesures de seguretat: al costat d’un retrat de la reina d’Anglaterra, hi apareix també una fulla d’auró amb més puntes que no les que presenta la de l’arbre correcte. El Banc del Canadà s’ha afanyat a assegurar que la imatge és una versió estilitzada del símbol nacional, partint d’una combinació de diverses varietats d’aquesta espècie, i no pas una reproducció de la varietat nord-europea.

Els botànics que han denunciat el suposat nyap expliquen que la fulla de l’auró noruec té cinc lòbuls principals i les puntes dentades, mentre que l’erable de sucre nord-americà disposa de tres lòbuls i no té dents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any