CiU, ERC i ICV presenten la declaració de sobirania

  • L'han registrada avui al Parlament · En la votació de demà té garantits de moment el suport de 84 diputats

VilaWeb
ACN
22.01.2013 - 10:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament tindrà el paper principal en el procés sobiranista iniciat a Catalunya i serà el principal garant perquè els catalans exerceixin el dret a decidir a través d’una consulta. Així ho han aprovat CiU, ERC i ICV-EUiA en la declaració de sobirania (el text, en pdf) conjunta que han registrat aquest dimarts al Parlament. El suport de les tres formacions polítiques assegura una majoria de vuitanta-quatre diputats a favor de la declaració.

Per sumar els ecosocialistes, CiU i ERC han acceptat ampliar la declaració amb tres nous punts. El primer atorga el protagonisme del procés al Parlament, fet que no s’explicitava en el text original. “El Parlament en tant que la institució que representa el poble de Catalunya té un paper principal en aquets procés i, per tant, s’hauran d’abordar i concretar els mecanismes i les dinàmiques de treball que garanteixin aquest principi”. ICV-EUiA buscava en aquest punt limitar la incidència del Govern i dels seus socis en el procés i assegurar la participació de la resta de formacions parlamentària, fet que CiU i ERC no han tingut inconvenient en recollir.

En segon lloc, s’inclou un nou punt que destaca la importància de garantir la cohesió social i territorial del país “i la voluntat expressada en múltiples ocasions per la societat catalana de mantenir Catalunya com un sol poble”.

A més, també s’afegeix al text un nou article que reclama articular els mecanismes de participació de tota la societat catalana en el procés. “El Parlament i el Govern han de fer partícips actius en tot aquest procés el món local i el màxim de forces polítiques, agents econòmics i socials i entitats culturals i cíviques del nostre país i concretar els mecanismes que garanteixin aquest principi”.

Més enllà de l’addició d’aquests tres nous punts (paper principal del Parlament, garantir la cohesió social i articular la participació), el text que han presentat avui els tres grups parlamentaris també presenta algunes diferències respecte la proposta original, tot i que en manté l’esperit. La declaració manté el títol de “declaració de sobirania i dret a decidir” i en els primers punts reconeix a Catalunya el caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà. A més, es posa èmfasi en què el procés cap al dret a decidir serà “escrúpolosament democràtic”, transparent, que utilitzarà “tots els marcs legals existents” -és a dir, no només l’espanyol-, i que “es dialogarà amb l’estat espanyol , les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional”.

Sense PSC ni CUP

Aquest és el suport que té el text a l’espera de saber quina és la posició final de la CUP i del PSC, que no han sumat la seva signatura al text.

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha demanat aquest dimarts a la Mesa del Parlament que s’allargui el termini per presentar esmenes a les propostes de resolució de la declaració de sobirania fins dimecres, just abans de començar el Ple en què s’han de debatre i votar els textos. La Mesa es reuneix aquest dimarts al matí i, a priori, el termini finalitzava just abans d’iniciar-se la sessió de treball. Els socialistes confien que s’accepti la seva demanda. I és que des del PSC, de moment no s’ha presentat cap esmena a les propostes fins ara plantejades.

Més informació:

Per què el PSC diu no a la declaració de sobirania?

Montserrat Tura: ‘Moltes persones del PSC ens sentim incòmodes aquests dies’

Informe: què és i de què serveix una declaració de sobirania?

Editorial de Vicent Partal: O és sí o és no

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any