La impunitat feixista i els crims d’odi, denunciats en un documental

  • El publica l'Informe Raxen, que fa deu anys que treballa contra la intolerància a l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
17.01.2013 - 14:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lucrecia Pérez, nascuda a la República Dominicana, és la primera víctima del racisme a l’estat espanyol reconeguda com a tal. La van assassinar el 1992. Des d’aleshores s’han comptabilitzat a l’estat més de vuitanta homicidis motivats per l’odi i 4.000 agressions cada any pel mateix motiu. Són dades recollides per l’Informe Raxen, ja que no existeix cap estadística oficial de delictes d’intolerància i crims d’odi. Ara el Moviment contra la Intolerància ha publicat a internet un documental que repassa alguns d’aquests casos i denuncia la impunitat feixista i els crims d’odi a l’estat.

Fa deu anys que el Moviment contra la Intolerància denuncia, a través de l’informe Raxen, les agressions a l’estat espanyol per motius xenòfobs i racistes. Aquest documental repassa alguns d’aquests casos aportant la veu de testimonis i especialistes. Hi parlen familiars de víctimes, com els pares de Guillem Agulló, Carlos Palomino o Aitor Zabaleta, periodistes com Xavier Vinader i especialistes com Esteban Ibarra, president del Moviment contra la Intolerància. En el vídeo també hi apareixen imatges d’agressions, manifestacions i trobades neonazis, etc.

El documental, que vol ser un homenatge a totes les víctimes, alerta que gairebé sempre les institucions atribueixen aquestes agressions a la violència juvenil i a tribus urbanes, sense tenir en compte el caràcter neonazi dels grups que hi ha al darrer, de manera que el feixisme i el racisme acaben quedant impunes. Es tracta d’un documental elaborat per a tot l’estat espanyol, i ara se n’ha publicat una versió amb la veu narradora en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any