Es presenta la programació de l’Any Espriu

  • El programa d'actes, encara incomplet, s'obrirà dimecres vinent amb un espectacle al Palau de la Música Catalana

VilaWeb
Montserrat Serra
17.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir es va fer pública la programació de l’Any Espriu. És un programa encara incomplet, però que enumera les propostes amb més gruix de la commemoració del centenari del naixement del poeta Salvador Espriu. El tret de sortida de l’any es farà el 23 de gener, en un acte institucional, al Palau de la Música, centrat en la poesia d’Espriu i dirigit per Xavier Albertí. La web de l’Any Espriu (www.anyespriu.cat) no serà activa fins el dia 20, segons Bru de Sala, comissari dels actes.

El conseller Mascarell va presidir la conferència de premsa, juntament amb el comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala; el batlle d’Arenys de Mar, Estanislau Fors; el de Santa Coloma de Farners (on va néixer Espriu), Antoni Solà; i el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. També hi havia el nebot d’Espriu, Sebastià Bonet, que va dir que la família se sentia honorada pel tracte rebut del govern, agraïda pel reconeixement públic que creien que faltava, il·lusionada i un pèl aclaparada per la magnitud de la resposta.

Segons el conseller Ferran Mascarell, aquest centenari, encapçalat per la frase ‘Ens mantindrem fidels’, vol ser un reconeixement acadèmic, però sobretot ‘té la voluntat que Espriu sigui àmpliament reconegut pel conjunt de la ciutadania. Espriu es va mantenir fidel a la revindicació de la llibertat, fidel a la llengua, fidelitat a la lucidesa arriscada, fidelitat a una actitud ètica. De la mateixa manera, tots nosaltres també ens hem de mantenir fidels a la figura d’Espriu. I volem celebrar aquest centenari amb una voluntat de modernitat cultural, sense caure ni en nostàlgies inútils ni en el xovinisme que tant irritava el poeta. Espriu ha de ser patrimoni de tots aquells que estimem les paraules ben dites.’

La programació dels actes del centenari no té cap pressupost marcat, segons Xavier Bru de Sala, que considera difícil d’establir una xifra. Amb tot, calcula que es mourà entre el milió i milió i mig d’euros. Una part de les activitats pensades encara no s’ha fet pública per falta de finançament, perquè hi falten els patrocinadors. Però segons Bru de Sala, es podria arribar a un centenar d’activitats.

Entre les més destacades hi ha l’obertura institucional de l’Any Espriu al Palau de la Música Catalana, el 23 de gener. Dirigida per Xavier Albertí, se centrarà en l’Espriu poeta. L’escriptor Miquel de Palol farà una glossa d’Espriu i després donarà veu a quatre poetes de generacions diferents (Josep M. Sala Valldaura, Jordi Vintró, Manuel Forcano i Josep Pedrals), que han escrit un poema cadascun on mostren el seu univers sobre Espriu. Sonarà la música de Joaquim Homs, i Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler interpretaran les cançons que Raimon va dedicar als poemes de Salvador Espriu. Deu actors (Jordi Boixaderas, Pep Tosar, Pere Arquillué, Carme Sansa, Màrcia Cisteró, Chantal Aimée, Enric Majó, Josep Maria Pou, Fina Rius, i Mercè Arànega) diran poemes o fragments dels poemes més significatius d’Espriu. I el Cor del Gran Teatre del Liceu tancarà l’acte interpretant ‘Nabucco’ de Verdi, ‘perquè ens ajudi a pensar cap on volem anar’, va sentenciar Albertí.

Algunes altres activitats que s’han fet públiques:

—La Frase del Dia. Cada dia de tot l’any es publicarà a la premsa i a través de les xarxes socials una citació de l’obra, de la correspondència o de les entrevistes fetes a Salvador Espriu. A VilaWeb, s’hi podran llegir diàriament aquestes cites.

—Exposició ‘He mirat aquesta terra’ al CCCB. Exposició central de la commemoració, basada en la relació d’Espriu amb els catalans com a poble i el seu llegat. Amb un recorregut històric que relaciona la seva vida amb la seva obra. En són comissaris Bru de Sala i Julià Guillamon.

—Commemoració del naixement a Arenys. El 10 de juliol, durant tot el dia, es farà a Arenys de Mar una jornada d’actes i activitats dedicats al poeta, amb lectures, passejades literàries i la celebració d’una rua amb personatges de l’imaginari sinerenc. I a la nit, concert amb ‘Músiques noves’, dirigit per Lluís Danés, en què grups musicals de la darrera formada interpretaran Salvador Espriu. Per Bru de Sala, és una bona manera d’acostar Espriu a aquells qui potser no el llegiran mai.

—Simposis internacionals. Se n’organitzaran dos. Un al novembre, a Arenys i a la Universitat Autònoma de Barcelona, i un altre –també a la tardor–, organitzat pel Centre d’Estudis Catalans de la Queen Mary University de Londres i la Universitat de Cambridge.

A més, l’Ajuntament de Barcelona inaugurarà una escultura pública d’Espriu a la ciutat. L’indret encara s’ha de determinar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any