El PSC vol donar dos anys al govern per negociar amb Espanya una forma legal per la consulta

  • Defensa la reforma de la constitució espanyola per assolir un estat federal

VilaWeb
Redacció
14.01.2013 - 20:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta de declaració que ha acordat el PSC estableix un límit de dos anys perquè el govern acordi amb l’estat espanyol una forma legal de fer la consulta. Els socialistes registraran la seva proposta demà abans de les deu del matí. El text defensa el dret de decidir dels catalans sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions Catalunya-Espanya que sigui acordada per les institucions catalanes i espanyoles a través d’un referèndum on es plantegi una pregunta clara a la qual s’hagi de respondre de forma inequívoca. També planteja una reforma de la constitució espanyola per assolir un estat federal.

El text del PSC manifesta ‘el convenciment que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya hauran de decidir lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions Catalunya-Espanya’. Aquesta proposta, segons resa el text, serà ‘acordada entre les institucions catalanes i espanyoles’, i es valorarà ‘a través d’un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s’hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte’.

En aquest sentit, els socialistes insten el govern de la Generalitat a negociar amb l’executiu estatal ‘les reformes legals necessàries’ per tal que la ciutadania exerceixi el dret a decidir ‘sobre el futur de les relacions Catalunya-Espanya’ i que això es faci ‘en el termini de dos anys’. Alhora, es demana que el govern informi de l’evolució del procés negociador cada quatre mesos al parlament.

Reforma constitucional cap al federalisme espanyol

D’altra banda, el PSC planteja una reforma de la constitució espanyola per assolir un estat federal ‘que garanteixi el màxim autogovern per a Catalunya’, i també per assegurar un tracte fiscal ‘just’ i el reconeixement de la identitat i cultura nacionals en el marc de l’estat espanyol i la Unió Europea.

Per tal d’aconseguir-ho, es proposa la creació d’una comissió d’estudi en el termini d’un any que estableixi els elements que haurien de conformar la proposta de reforma constitucional, acordada per una àmplia majoria del Parlament de Catalunya per ser negociada i aprovada posteriorment en el marc de les institucions de l’estat espanyol.

 

Més informació: Unió utilitza el PSC per entrebancar la declaració de sobirania

La proposta de declaració de la CUP: Països Catalans i desobediència civil

La declaració, vista pels altres partits sobiranistes

Junqueras, disposat a incorporar propostes d’ICV i la CUP a la declaració de sobirania

Editorial de Vicent Partal: Hora de negociar

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any