Un poble de Massachusetts prohibeix les ampolletes de plàstic

  • Una veïna de més de vuitanta anys va començar la croada l'any 2010

VilaWeb
Redacció
05.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de l’1 de gener d’aquest 2013, els habitants de la ciutat de Concord, a Massachusetts (EUA), ja no poden comprar ampolles d’aigua de plàstic de menys d’un litre. I, de fet, qui en vengui pot ser multat amb 50 dòlars. És la primera població del món que ha adoptat aquesta mesura, però el mateix batlle de la ciutat, de setze mil habitants, va demanar als altres pobles del món seguissin els passos del Concord, a uns trenta quilòmetres de Boston. La mesura fou aprovada l’abril passat en una assemblea municipal pública per 403 vots a favor i 354 en contra.

Tot plegat té origen en la campanya que va impulsar Jean Hill, una veïna de vuitanta-quatre anys, fa tres anys, quan un nét li va explicar que les ampolletes de plàstic, amb una taxa de reciclatge del 23% als EUA, acabaven a les escombraries i contaminant els aqüífers. En concret, els nord-americans consumeixen una mitjana de cinquanta mil milions d’ampolles petites de plàtic, de les quals uns quaranta mil milions acaben efectivament en abocadores i aqüífers.

El començament de croada de Hill, l’any 2010, va tenir un ampli ressò als mitjans nord-americans, i va rebre de seguida el suport del moviment ‘Ban the Bottle’, que promou la prohibició de totes les ampolles de plàstic, també per motius mediambientals.

Hill va avisar al New York Times: ‘Lluitaré fins al final’

De moment Concord és la primera ciutat que pren una mesura d’aquesta mena, però un centenar més de poblacions nord-americanes han aprovat mocions que prohibeixen a les administracions municipals de comprar aquestes ampolles o d’invertir diners en les empreses que les fabriquen. Hill, de fet, ja va avisar, el 2010 al New York Times, amb una sentència premonitòria: ‘lluitaré fins al final.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any