Escridassada a Rato a la porta de l’Audiència espanyola pel cas Bankia

  • 'Estafador!', li han cridat, mentre li tiraven globus d'aigua · Se li atribueixen els delictes de falsificació de comptes, administració deslleial, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda

VilaWeb
Redacció
20.12.2012 - 16:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-vicepresident del govern espanyol, ex-president de Bankia, Rodrigo Rato, ha estat escridassat a les portes de l’Audiència espanyola, on ha de prestar declaració com a encausat pel cas Bankia. Rato ha arribat en cotxe cap a les 16.00 de la tarda. Una cinquantena de manifestants l’esperaven entre crits, xiulets i acusacions d’estafador. Fins i tot li han llançat globus amb aigua blava, tot i que cap no l’ha arribat a tocar. El jutge li imputa delictes de falsificació de comptes, administració deslleial, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda. Alguns dels cartells que s’hi han vist: ‘Rato, rater, xoriço’. ‘Rato lladre de campionat’ i ‘Rato preferent roba els avis’.

Rato haurà d’explicar al jutge si com a màxim responsable de Bankia va tenir coneixement i va traslladar a la resta del Consell d’Administració la negativa de l’auditor de Deloitte i del Banc d’Espanya a signar els comptes que havia aprovat l’entitat al març.

Sobre el paper, els comptes de l’entitat  mostraven uns beneficis de 300 milions d’euros quan la realitat era que el banc perdia 2.979 milions. També ha d’explicar la sortida a borsa de Bankia al juliol de 2011, i els motius de la seva dimissió el 9 de maig.

Bankia va ser nacionalitzada al mes de maig amb una injecció de 19.000 milions de diner públic. El procés contra Rato i els altres 32 encausats pel cas es va obrir a instàncies d’una querella presentada per UPyD i pel col·lectiu 15-MpaRato. Rato és l’últim ex-directiu de l’entitat que declara al jutjat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any