ERC i CiU són els únics partits que no qüestionen la continuïtat de Puig a Interior

  • Els grups coincideixen en la necessitat de replantejar i estudiar el model d'actuació policial en manifestacions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.12.2012 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i ERC han estat els únics partits que, després de reunir-se amb el conseller d’Interior Felip Puig, no han qüestionat la seva continuïtat al capdavant del departament. PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP han demanat al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que en el nou executiu Puig no aparegui com a responsable d’Interior.

Però CiU i ERC consideren que la dimissió del comissari dels mossos Sergi Pla ja satisfà l’assumpció de responsabilitats per les actuacions policíaques del 14-N. En el que sí que han coincidit tots els grups és en buscar la manera de debatre i estudiar un possible replantejament del model d’acció dels mossos en manifestacions i situacions tenses.

ERC, satisfeta amb la dimissió del cap de la Brigada Mòbil

El paper que més ha sobtat és el del diputat electe d’ERC Oriol Amorós. La situació de soci en negociacions de CiU  ha fet que, tant en la reunió com en la compareixença posterior davant la premsa, en cap moment hagi volgut qüestionar Felip Puig ni la seva continuïtat al departament en un futur executiu. ‘Des del primer moment hem prioritzat demanar els canvis que poden donar garanties als drets a la seguretat i la manifestació, i en això seguirem i persistirem. S’ha cessat al màxim responsable de la Brigada Mòbil i nosaltres demanàvem canvis en la Brigada Mòbil’, ha dit, tot afegint que ERC veu satisfactòria la dimissió del comissari.

En aquest sentit, Amorós ha vinculat aquest posicionament a que des d’ERC es manté un procés de diàleg amb CiU i ha demanat als periodistes que entenguin que el que hagin de dir, ho diran en aquests canals i no en altres. ‘Els acords que tinguem faran referència a l’estabilitat parlamentària i a les polítiques que haguem de dur a terme. En aquests temes centrem la negociació. Si es diu que no es vol estar al govern, no sé si té molt sentit parlar de la composició del govern’, ha conclòs.

Turull, sobre la dimissió de Puig: ‘És una competència del president i no meva’

Des de CiU, el diputat electe Jordi Turull ha estat qui, en ser preguntat per la possibilitat de rellevar Puig a Interior en el proper executiu, ha desviat la valoració a Artur Mas. ‘És una competència del president i no meva’, ha dit, no volent entrar a valorar més aquesta qüestió. A més, Turull ha vist positiva la dimissió del comissari Sergi Pla i ha assegurat que l’ha presentat en considerar que era el responsable de preparar la informació pel conseller i no va donar tota la importància a algunes qüestions.

CiU, però, ha agraït a Puig la detallada i àmplia informació aportada i ha assegurat que els nous informes no contradiuen sinó que complementen la compareixença del conseller el passat dia 3 de desembre, dia pel qual Turull considera que es va preparar una documentació global.

PSC: ‘Puig és el responsable dels incidents del 14-N’

Des del PSC, el diputat electe Xavier Sabaté ha vist en la figura del conseller el ‘responsable’ dels incidents del 14 de novembre, durant la vaga general, i del cas d’Ester Quintana que va perdre un ull durant la jornada. El socialista ha explicat que Puig ha de plegar perquè no continuï una manera de fer a Interior que el PSC no veu bé. ‘En el proper govern no hi pot ser, i ell ho sap. Sap que el deteriorament és tal que només es pot recuperar la imatge dels mossos amb una cara nova’, ha sentenciat.

La CUP demana la dimissió de Puig i la dissolució de la brigada mòbil

David Fernàndez, de la CUP, ha destacat després de la compareixença de Felip Puig que avui el conseller d’Interior havia presentat la tercera versió oficial sobre el cas d’Ester Quintana en menys d’un mes. S’ha mostrat convençut que n’hi haurà més, perquè Puig havia mentit. ‘El cas Ester Quintana no s’ha tancat, és completament obert’, ha dit, i ha recordat que des del 2001 nou ciutadans havien perdut la visió, vuit de les quals per bala de goma, a Catalunya: ‘Pràcticament tots els casos s’han judicialitzat i mai no s’ha fet justícia.’

També s’ha referit a la destitució del cap dels antiavalots dels mossos, Sergi Pla, que considera que arriba tard i malament. Però la CUP no sols demana aquesta destitució, sinó també la dissolució de la brigada mòbil: ‘Aquest país té un problema, els mossos tenen un problema, i es diu brigada mòbil, el 2% del cos, al qual s’ha donat màniga ampla.’

En la intervenció al parlament, Fernàndez també s’ha afegit a les campanyes contra les pilotes de goma i ha demanat que se’n suspengui l’ús, com el Síndic de Greuges. Finalment, ha reclamat la dimissió de Felip Puig com a màxim responsable polític.

ICV diu que els mossos i Interior han quedat qüestionats

Jaume Bosch, d’ICV-EUiA, ha explicat després de la reunió a porta tancada amb el conseller Puig que la credibilitat d’Interior i dels mossos havia quedat del tot qüestionada. I ha afegit que en la compareixença de Puig havien subsistit molts dubtes: ‘Cal saber tota la veritat, perquè no la sabem.’ Per ell, o Puig mentia o bé no controlava els cos dels mossos.

Bosch ha tornat a demanar que Felip Puig dimitís, que digués a Artur Mas que no volia continuar en el càrrec al nou govern. Per ICV-EUiA, cal un canvi radical en la política de seguretat de la Generalitat, que hauria de prioritizar la mediació i l’acord ampli. ‘Puig no pot encapçalar aquest canvi. Mas ha de ser conscient que és un problema fonamental per al govern de Catalunya. A la legislatura anterior, amb el PP, hi havia un pacte de ferro respecte a la política implantada per Puig, però ara espero que canviï.’ Sobre això, ha afegit: ‘Espero que ERC mantingui la posició d’aquests dos anys, tot i que estic una mica preocupat perquè no he vist la mateixa contundència a l’hora de demanar-ne la dimissió.’

PP: ‘Que Mas que no compti amb Puig com a conseller d’Interior en el proper govern’

El diputat electe del PP Santi Rodríguez també ha qüestionat a Puig. Per Rodríguez, és positiu que el conseller demani disculpes, però diu que s’ha de demanar a Mas que no compti amb Puig com a conseller d’Interior en el proper govern. Però Rodríguez ha estat, probablement, qui més proper a Puig ha estat en defensar que és difícil que la pèrdua d’un ull de Quintana tingui relació directa amb els mossos. De fet, ha explicat que en una conversa informal el conseller ha insinuat que podria tenir més a veure amb objectes llençats per alguns manifestants de la vaga general.

Ciutadans: ‘Puig està massa nerviós per un conseller com ell’

Des de Ciutadans, el diputat electe Jordi Cañas també ha atacat Puig i ha reclamat que no segueixi com a responsable de la policia de Catalunya. De fet, Cañas ha insinuat que el mateix conseller sap que el seu lloc perilla i que és conscient que no ho ha fet bé, per això ha assegurat que està massa nerviós per un conseller com ell. ‘Hi ha sospites raonables d’ocultació d’informació al departament i de que algú està tapant alguna cosa’, ha sentenciat.

 

Més informació: Puig insisteix a dir que els mossos no van causar la lesió d’Ester Quintana

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any