Puig insisteix a dir que els mossos no van causar la lesió d’Ester Quintana

  • El conseller d'Interior dóna explicacions sobre l'actuació policíaca el 14-N, quan una dona va perdre un ull

VilaWeb
Redacció
13.12.2012 - 14:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha tornat a assegurar que la lesió d’Ester Quintana, que va perdre un ull durant la vaga general del 14-N al vespre, no va ser causada per cap acció de la policia. Puig s’ha reunit amb els grups parlamentaris i ha repetit les explicacions de l’actuació de la policia d’aquella jornada, dos dies després de saber-se que la brigada mòbil no li havia fet arribar un informe sobre l’actuació d’aquell 14-N.

L’informe estableix que el 14 de novembre a les 21.20 un agent va disparar un tret amb la llançadora de projectils a la mateixa zona on Ester Quintana va perdre un ull per un fort impacte. En la compareixença de Puig el 3 de desembre, no disposava d’aquest informe perquè l’havia aturat el cap dels antiavalots, que considerà que no era rellevant. Justament per aquests fets, Sergi Pla ha presentat la dimissió al conseller, que la hi ha acceptada.

Avui, en declaracions a la premsa, Puig ha dit que en aquella compareixença havia donat informació correcta, si bé incompleta, i ha demanat disculpes.

Amb tot, ha negat que aquest informe faci canviar res sobre la lesió d’Ester Quintana. Segons ell, aquell vespre no es va disparar cap bala de goma (van tornar al quarter general tantes com n’havien sortit, ha dit) i cap dels seixanta-dos projectils de llançadora disparats tampoc no van poder causar aquesta lesió, tenint en compte la identificació de lloc i hora de cada tret, segons amb els informes.

‘Ignorem què va causar la lesió d’Ester Quintana, però descartem que fos cap pilota de goma ni cap projectil de llançadora’, ha dit Puig, que ha confirmat que es continuaria investigant.

Puig, que ha defensat l’actuació dels mossos, ha dit que no hi havia hagut cap voluntat d’ocultar informació ni d’actuar de mala fe.

La CUP demana la dimissió de Puig i la dissolució de la brigada mòbil

David Fernàndez, de la CUP, ha destacat després de la compareixença de Felip Puig que avui el conseller d’Interior havia presentat la tercera versió oficial sobre el cas d’Ester Quintana en menys d’un mes. S’ha mostrat convençut que n’hi haurà més, perquè Puig havia mentit. ‘El cas Ester Quintana no s’ha tancat, és completament obert’, ha dit, i ha recordat que des del 2001 nou ciutadans havien perdut la visió, vuit de les quals per bala de goma, a Catalunya: ‘Pràcticament tots els casos s’han judicialitzat i mai no s’ha fet justícia.’

També s’ha referit a la destitució del cap dels antiavalots dels mossos, Sergi Pla, que considera que arriba tard i malament. Però la CUP no sols demana aquesta destitució, sinó també la dissolució de la brigada mòbil: ‘Aquest país té un problema, els mossos tenen un problema, i es diu brigada mòbil, el 2% del cos, al qual s’ha donat màniga ampla.’

En la intervenció al parlament, Fernàndez també s’ha afegit a les campanyes contra les pilotes de goma i ha demanat que se’n suspengui l’ús, com el Síndic de Greuges. Finalment, ha reclamat la dimissió de Felip Puig com a màxim responsable polític.

ICV diu que els mossos i Interior han quedat qüestionats

Jaume Bosch, d’ICV-EUiA, ha explicat després de la reunió a porta tancada amb el conseller Puig que la credibilitat d’Interior i dels mossos havia quedat del tot qüestionada. I ha afegit que en la compareixença de Puig havien subsistit molts dubtes: ‘Cal saber tota la veritat, perquè no la sabem.’ Per ell, o Puig mentia o bé no controlava els cos dels mossos.

Bosch ha tornat a demanar que Felip Puig dimitís, que digués a Artur Mas que no volia continuar en el càrrec al nou govern. Per ICV-EUiA, cal un canvi radical en la política de seguretat de la Generalitat, que hauria de prioritizar la mediació i l’acord ampli. ‘Puig no pot encapçalar aquest canvi. Mas ha de ser conscient que és un problema fonamental per al govern de Catalunya. A la legislatura anterior, amb el PP, hi havia un pacte de ferro respecte a la política implantada per Puig, però ara espero que canviï.’ Sobre això, ha afegit: ‘Espero que ERC mantingui la posició d’aquests dos anys, tot i que estic una mica preocupat perquè no he vist la mateixa contundència a l’hora de demanar-ne la dimissió.’

 

Informació relacionada:

ERC i CiU són els únics partits que no qüestionen la continuïtat de Puig a Interior

Dimiteix Sergi Pla, cap dels antiavalots dels mossos, pels incidents del 14-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any