CiU, ERC, PSC i ICV demanen una reunió amb la Comissió Europea per denunciar ‘l’assetjament del govern espanyol’ al català

  • Els eurodiputats catalans volen explicar a la comissària de Multilingüisme Androulla Vassiliou l'oposició generalitzada a la proposta del ministre Wert

VilaWeb
Redacció
05.12.2012 - 15:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC, PSC i ICV han demanat aquest dimecres una reunió amb la Comissió Europea per denunciar ‘l’assetjament del govern espanyol’ al model d’escola en català. A través d’una carta, tots els eurodiputats catalans excepte els del PP han proposat una trobada amb la comissària encarregada de Multilingüisme, Androulla Vasiliou, per explicar-li personalment la seva oposició a la proposta de llei del ministre espanyol d’Educació, José Ignacio de Wert, que consideren ‘un atac frontal a la unitat civil del poble català’. A més, els eurodiputats han presentat una pregunta escrita a la CE en què demanen si les directrius europees podrien evitar casos com el que promou Wert.

Ramon Tremosa (CiU), Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV), Maria Badia (PSC), Raimon Obiols (PSC) i Ana Miranda (en representació d’ERC) asseguren a la carta que la proposta de José Ignacio Wert ‘ha alarmat la comunitat educativa catalana, els partits polítics, els sindicats i les associacions empresarials perquè posa en risc un model d’èxit i cohesió social’. A més, recorden que la immersió lingüística va rebre el suport de l’ex-comissari de Multilingüisme, Leonard Orban, que a través d’un informe va definir el sistema català ‘com un model a seguir per la resta de països de la Unió Europea’. ‘De la mateixa manera, l’Eurocambra va votar el 24 de març del 2009 l’informe ‘Multilingüism: a nasset for Europe and a shared commitment’, que definia el sistema català com l’eina més eficaç per promoure el multilingüisme’, afegeixen.

A més, els eurodiputats han presentat una pregunta escrita a la Comissió Europea en què detallen el projecte de Wert i demanen a les institucions comunitàries que faci propostes per protegir les llengües que, com el català, no tenen un estat que les defensi. A la pregunta, els eurodiputats asseguren que les propostes de Wert ‘tenen com a objectiu la segregació de la llengua catalana de la formació bàsica que tots els alumnes han de tenir’ i posen ‘en perill la immersió lingüística’.

Pels diputats al Parlament Europeu, la proposta d’obligar a la Generalitat a pagar els estudis en escoles privades dels pares que vulguin escolaritzar els seus fills en un idioma matern diferent al català suposa ‘una despesa extra i il·legítima’ i una imposició en un afer en què ‘el govern espanyol no té competències’.

La carta a Vasillou i la pregunta parlamentària són la reacció dels eurodiputats catalans de CiU, ERC, PSC i ICV a l’anunci dels plans de l’anomenada ‘Llei Wert’, que, segons diuen ‘pretén que el català es converteixi en una llengua de tercera categoria dins l’ensenyament a les escoles’. Pels europarlamentaris, el projecte ‘atempta directament contra la normalització de la llengua catalana i la tasca de cohesió social que ha significat el model d’immersió lingüística al nostre país’.

‘Catalunya ha estat terra d’acollida per centenars de milers de persones que han volgut integrar-se al nostre país, i l’èxit ha estat que tots i totes se sentissin plenament catalans mitjançant, entre d’altres instruments, l’ús de la llengua catalana com a vehicular en l’ensenyament’, han declarat els eurodiputats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any