Les respostes de Mas a set preguntes clau sobre el futur govern

  • Quina tipus de pacte? ERC o PSC? Les condicions mínimes per pactar? Quan es farà el referèndum?...

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
30.11.2012 - 13:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fixat avui quines són les condicions i els límits que posa CiU a un pacte que doni estabilitat al govern de la Generalitat durant la pròxima legislatura i que permeti tirar endavant un referèndum i gestionar la complexitat del dia a dia. Mas obre la porta tant a ERC com al PSC. Però l’opció socialista és ara per ara molt més incerta i llunyana que la republicana.

Quina és la fórmula ideal de pacte? Mas proposa a ERC, com a ‘fórmula ideal’, la configuració d’un govern de coalició, amb membres de CiU i d’ERC en el govern. Però admet que aquesta fórmula, atesa la negativa d’ERC, no serà possible.

I l’alternativa a la coalició? ‘Si això no és possible, s’ha de treballar en una fórmula de màxima estabilitat’, de manera que el pacte amb CiU garanteixi que hi haurà estabilitat en l’acció de govern, i que no s’hagin de fer permanentment equilibris parlamentaris. 

Condicions mínimes per pactar: Per això Mas demana claredat de plantejaments, que es pacti un programa conjunt i que hi hagi confiança mútua. I que s’estigui clarament a favor de l’autodeterminació i de l’exercici del dret de decidir aquesta legislatura i que hi hagi una voluntat de sortir de la crisi, aplicant mesures d’austeritat i tenint en compte la preservació de l’estat del benestar.

ERC o PSC? Mas s’ha reunit de moment amb Oriol Junqueras, president d’ERC, i té pendent ben aviat una trobada amb Pere Navarro (el socialista va anul·lar a última hora la que tenien prevista ahir). Mas ja ha dit que ERC clarament es pot posar d’acord amb CiU amb els dos objectius de mínims, relatius a la sortida de la crisi i al referèndum. Però no té clar que el PSC es comprometi inequívocament amb el dret de decidir. És significatiu que Mas ha parlat en la conferència de premsa d’avui més d’autodeterminació que no d’estat propi, en un intent d’obrir el suport parlamentari a un eventual govern en solitari de CiU no només a ERC sinó també als socialistes.

Referèndum el 2013? La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va parlar ahir de la possibilitat que el referèndum sobre la independència es fes el setembre del 2013. Mas ha explicat que en la reunió Junqueras no va fer referència a aquesta data. ‘Una altra cosa és que en una declaració es pugui dir, no sé si ho posaran damunt la taula. Però no es va parlar ni d’un any concret ni d’un mes concret. Sí que el compromís és de fer-lo en la pròxima legislatura. Ja anem més de pressa del que va dir el parlament fa tres mesos. I una cosa és anar de pressa i una altra cosa és anar de qualsevol manera’.

Quant durarà la negociació? ‘La negociació durarà setmanes,’ ha dit Mas, que ha fet un repàs al calendari de constitució del parlament (amb el termini màxim del 24 de desembre) i d’investidura del nou president (a mitjan mes de gener). ‘Si tot va bé, abans de final d’any ja ho tindrem enllestit’, ha dit. ‘Si surten algunes complicacions, en els primers dies de gener’.

I si no hi ha acord? Sobre aquesta qüestió, Mas ha respost: ‘Això pot sortir bé. I el compromís és que surti bé. Faré el que calgui perquè surti bé. O ens hi posem nosaltres o no hi haurà un govern alteratiu possible. Cal que surti bé’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any