Comissions d’un mínim de 120.000 euros per avantatges en adjudicacions

  • Segons la fiscalia, els diners anaven a un dipòsit i es repartien entre funcionaris i polítics implicats

VilaWeb
ACN
27.11.2012 - 14:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fiscalia Anticorrupció ha acusat els implicats en la trama de corrupció urbanística de Sabadell d’exigir com a condició “sine qua non” 120.000 euros com a dipòsit a fons perdut per accedir amb avantatge a les contractacions públiques. Aquesta quantitat, que podia variar en funció del pressupost de la construcció, es repartia entre funcionaris i polítics involucrats en els fets, segons sosté la Fiscalia. A més, un cop finalitzada l’obra les dues parts tenien un pacte implícit i emparaulat l’entrega en un despatx d’advocats d’un 3% del pressupost final en diner negre. Les investigacions del cas ‘Mercuri’ van començar el 2010.

La Fiscalia Anticorrupció desconeix, però, si aquestes quantitats es col·locaven en comptes legals, si es repartia o es blanquejava Fins ara, els delictes dels quals acusa la Fiscalia als detinguts i imputats són prevaricació, suborn, tràfic d’influències, falsificació documental, infidelitat en la custòdia de documents, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i omissió del deure d’impedir delictes o de promoure la seva persecució.

Aquest últim és del que estaria acusat l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, segons ha confirmat ell mateix en una compareixença davant els mitjans de comunicació aquest dimarts al migdia per donar la seva versió dels fets.

En la trama, segons la Fiscalia Anticorrupció, hi estarien involucrats membres del PSC a l’Ajuntament de Sabadell, junt amb un altre del PP -destituït recentment pel seu propi partit- a més d’un grup d’empresaris.

A primera hora del matí, els Mossos d’Esquadra han entrat a les dependències de l’Ajuntament de Sabadell en el marc de l’operació de corrupció urbanística, que s’ha batejat amb el nom de ‘Mercuri’. Els agents, vestits de paisà, s’han endut documentació en caixes de la seu de l’Ajuntament.

A banda, els agents també han escorcollat la seu de la companyia d’Aigües de Sabadell. Segons ha explicat un treballador de la companyia d’Aigües de Sabadell, els agents vestits de paisà han entrat a la seu de la companyia i posteriorment han marxat per un carrer de darrera, concretament el carrer Sant Llorenç. Després del registre, s’han endut bosses plàstic i caixes que contenien documents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any