‘El referèndum és una demanda majoritària’, diu el Financial Times

  • El prestigiós diari econòmic no veu fàcil el pacte entre CiU i ERC

VilaWeb
Redacció
27.11.2012 - 08:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El prestigiós diari econòmic Financial Times posa avui molta atenció a la situació post-electoral de Catalunya, destacant que Mas vol tirar endavant el referèndum i oferint una anàlisi sobre ‘el dilema d’Artur Mas‘. I també hi dedica un editorial, ‘Barcelona draw’, en què destaca que ‘els partits pro-referèndum tindran gairebé dos terços dels escons del parlament català’.

‘Malgrat ser el partit majoritari, CiU haurà de negociar amb unes altres forces per governar. Però els unionistes no poden estar satisfets amb aquest resultat. La majoria dels escons que ha perdut CiU els ha guanyat Esquerra Republicana. Els partits pro-referèndum tindran gairebé dos terços dels escons del parlament català’, explica el diari en l’editorial.

Remarca que el referèndum és una demanda majoritària. ‘Una majoria com aquesta, acompanyada de la participació més alta en unes eleccions catalanes en trenta anys, enfortirà la visió que un plebiscit sobre la independència és la demanda majoritària, més que no pas el somni de poca gent.’

Però avisa que el camí cap al referèndum és més dur que no abans de la votació. I recorda en aquest sentit que CiU i ERC, malgrat ser majoritaris, tenen visions oposades econòmicament I diu que una unió entre tots dos partits es podria desfer abans de la data del 2014.

Aquest diari considera que la situació actual pot ser una oportunitat per Espanya, si sap entendre que hi ha uns greuges econòmics amb Catalunya. ‘El senyor Rajoy es podria sentir alleujat amb la pèrdua de pes de Mas en les urnes, però hauria d’entendre que més autonomia per Catalunya podria ser un mal menor per evitar una crisi constitucional en un moment d’emergència econòmica. El senyor Mas hauria d’acceptar que cap nou arranjament fiscal hauria d’esperar fins que la situació actual es resolgui’.


Informació relacionada:

Els mitjans estrangers destaquen la victòria sobiranista mentre els espanyols parlen de fracàs

Els mitjans audiovisuals internacionals parlen de victòria independentista

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any