Villatoro: ‘Bauzá ha d’aclarir les seves intencions respecte al Llull’

  • El director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, sorprès pel comunicat del govern balear de retirar el suport econòmic a l'entitat

VilaWeb
Montserrat Serra
07.11.2012 - 10:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir al vespre, el govern balear anunciava en un comunicat que no faria cap aportació econòmica a l’Institut Ramon Llull el 2013. VilaWeb ha parlat amb Vicenç Villatoro, director del Llull, que s’ha mostrat sorprès i ha explicat que aquesta decisió es va comunicar de manera informal al conseller Mascarell i a ell mateix, fa dos dies. Villatoro diu que no té constància de la sortida del govern balear del Consorci de l’IRL, però que es fa difícil imaginar que es mantingui a dins, sense cap aportació al pressupost. Els mitjans balears ja donen per feta la sortida.

El conseller Ferran Mascarell ha situat la decisió en la lògica de les polítiques destinades a minimitzar la llengua i la cultura catalanes que aplica el govern Bauzá: ‘La decisió no es pot separar de les polítiques del govern de les Illes contràries a la cultura catalana i la llengua catalana. És una decisió en la línia del clima polític que el Partit Popular està promovent arreu contra la llengua i la cultura catalana.’  

El conseller ha remarcat: ‘Nosaltres continuarem ajudant tots aquells creadors de les illes que ho desitgin i mirarem que puguin seguir internacionalitzant la seva producció cultural. Hem treballat amb molta lleialtat amb el govern balears i els creadors de les Illes i ho seguirem fent, perquè és la nostra voluntat. La feina de les institucions públiques consisteix en donar l’oportunitat a les persones i en aquest cas als creadors catalans i als creadors illencs”.

Però en la dinàmica interna del Llull, la decisió ‘ha estat una sorpresa’, segons Villatoro, que recorda que ahir mateix el Llull inaugurava una exposició d’artistes balears contemporanis a Londres i el 25 d’octubre es va celebrar la festa dels deu anys de l’IRL a Palma, amb un discurs del conseller Rafael Bosch a favor de la unitat de la llengua i de suport a la feina de projecció exterior de la cultura catalana del Llull.

Es dóna el fet que fins el 31 de desembre del 2013, José Ramón Bauzá és el president de la junta de govern del Consorci de l’Institut Ramon Llull, format pel govern balear i el govern català. ‘El que hem d’esperar, segons Villatoro, és que Bauzá convoqui la junta o faci saber oficialment al govern català les seves intencions.’

L’aportació que feia el govern balear a l’Institut Ramon Llull era de 1,300.000 euros anuals, un 7% del pressupost total. La desaparició d’aquesta partida acfecta el pressupost de l’Institut, que ja es planteja incorporar altres institucions al Consorci. De fet, Villatoro ha explicat que hi havia converses molt avançades amb els ajuntaments de Barcelona i de Palma perquè entressin al Consorci. El director del Llull descarta ara l’opció de Palma, però veu encara amb més sentit i interès la participació de l’Ajuntament de Barcelona, ‘fet que suposaria també incorporar la marca “Barcelona” en la projecció exterior de la cultura catalana’. Villatoro creu, doncs, que encara que el govern balear deixi el Llull, aquest ha de continuar essent un consorci, però ho serà només amb institucions de Catalunya.

A diferència de les paraules del conseller Mascarell, Villatoro ha dit a VilaWeb que l’Institut Ramon Llull mantindrà el suport a escriptors i entitats literàries de tot l’àmbit lingüístic, però que el seu suport ja no es donarà en altres àmbits culturals de les balears, com les arts plàstiques i la música. És el mateix que passa amb els creadors del País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any