El Constitucional es nega a anul·lar la pena de mort a Miguel Hernández

  • Refusa el recurs de la família del poeta d'Oriola

VilaWeb
Redacció
17.10.2012 - 19:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional ha refusat el recurs que demanava d’anul·lar la pena mort del poeta d’Oriola Miguel Hernández, emesa l’any 1940. En una sentència d’aquest 26 de setembre, el tribunal no admet a tràmit el recurs de la família, que ho demanava. La Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica i la família d’Hernández volen que es revisi la sentència que condemnà a mort el poeta l’any 1940 i que fou emesa en un judici sumaríssim i sense cap mena de garantia.

El primer recurs de la família fou refusat pel Tribunal Suprem i és per això que va decidir recórrer al Constitucional. Per a l’advocat de la família, Carlos Candela, el tribunal ‘no ha examinat a fons el recurs’ i s’ha limitat a manifestar amb unes poques frases ‘la inexistència de violació d’un dret fonamental tutelable d’empara’.

La Comissió lamenta que el Tribunal Constitucional ‘impedeixi d’entrada l’examen del recurs d’empara interposat per la família’ i confia poder portar el cas a instàncies internacionals, concretamnet al Tribunal d’Estrasburg i la ONU. ‘Queda clar que a l’estat espanyol tots els tribunals s’han desentès del cas’, ha dit l’advocat, que ha reconegut que el camí a partir d’ara serà molt més lent i complicat.

Per la Comissió i la família és imprescindible restituir i reparar el record i la memòria de Miguel Hernández com un lluitador en defensa de la legalitat republicana.

A Miguel Hernández, li van commutar la pena de mort per una pena de trenta anys de presó. El 1941 fou traslladat a una presó d’Alacant, on va morir un any més tard de tuberculosi.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any