Guia de cultura alternativa

  • El recull de les propostes artístiques més atractives i de menor cost

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pujada de l’IVA i les retallades a la cultura han fet tallar la respiració a tots aquells qui dediquen part del seu temps lliure a passar-ho bé i conrear-se intel·lectualment. No obstant, l’augment del preu no cobreix tot el sector cultural: els esdeveniments alternatius injecten una gran dosi d’oxigen als fanàtics de la cultura. Però és important (i a vegades complicat) saber buscar què, com, quan i on trobar aquests actes. Aquest reportatge pretén solucionar-vos els problemes d’indecisió i de butxaca.

Naturalesa salvatge en concert a Luchador Records/ foto: Automatic-Lucho

 Música

En el panorama cultural alternatiu, els concerts són els actes més recurrents. Hi ha moltes sales, botigues o bars que ofereixen actuacions de grups musicals emergents o ben posicionats pels ‘alternatius’ habituals.

-La Jazz Cava és una sala vigatana que ofereix concerts a mòdics preus (5€) i de tant en tant.

Luchador Records també és un bon recurs per als apassionats del contacte directe amb els grups: és a la mateixa rebotiga on es fan aquestes reunions d’amics.

-A Girona, la Sala Tourmix  és el màxim exponent dels concerts ‘low cost’.

Normalment, però, un cop s’ha tastat la música independent i s’han assaborit els seus avantatges se’n vol més i més.

L’Arcada Koncerts és un col·lectiu que organitza i, sobretot, promou ininterrompudament concerts alternatius i festivals no comercials com el Fusiònica

-L’A Viva Veu posa més fàcil la vinguda de la tardor. És difícil trobar concerts gratuïts (perquè ja no són a l’aire lliure). El col·lectiu organitza concerts arreu de Barcelona a preus molt llaminers.

-La música experimental també forma part del panorama alternatiu, és per això que també proposem el Festival LEM, al barri de Gràcia. Malgrat haver començat el dia 11 d’octubre, encara durarà fins al 27. El festival gracienc proposa un gran ventall d’esdeveniments gratuïts o a preus molt raonables (de 4 a 6€).

 Teatre, Poesia i Monòlegs

Aquestes tres disciplines ofereixen un nombre més reduït de locals, però això no vol dir que hi hagi menys oferta. Pel que fa a la dramatúrgia, Barcelona ofereix alguns teatres o sales molt assequibles comparat amb els teatres oficials:

-La Sala FlyHard. Es tracta d’un espai on joves dramaturgs presenten les seves obres més incipients.

-L’Horiginal, un bar al costat del MACBA, és el destí perfecte per als enamorats de la poesia recitada i és que s’hi recita cada dimecres a la tarda.

-És molt difícil de trobar monologuistes que es moguin per la no oficialitat, és per això que és molt recomanable d’assistir a una representació del jove col·lectiu Pocas Luces. Només necessiten un micròfon i un públic viu disposat a entendre el seu humor intel·ligent.

-Finalment, si busqueu una barreja de tot plegat, heu d’assistir a l’Emergent, un festival empordanès que assegura una programació d’arts escèniques de caire alternatiu.

Cinema

 Normalment el cinema era un recurs fàcil per accedir a la cultura. Ara, és cert, anar al cinema resulta cada vegada més car. Generalment, però, si busquem bé podem trobar petits cinemes i iniciatives que propulsen el bon cinema al millor preu.

-La Filmoteca: un clàssic, ara nova i traslladada al barri del Born. Les sessions costen 2€ i les projeccions són tant contemporànies com d’anys (i panys) enrere.

-A les Illes Balears hi ha una forta tradició de clubs de cinema: una entitat petita programa unes quantes pel·lícules i els socis les poden veure a mòdiques quantitats. Un clar exemple d’aquest fenomen és el CineClub Ciutadella.

Com sempre, els festivals independents fascinen aquells que no en tenen prou amb una jornada.

-El MiRA és perfecte per als amants dels audiovisuals perquè ofereix una programació molt acurada pel que fa a l’espectacle visual, la música o el disseny de l’escenari. És també un aparador dels artistes nacionals. L’entrada (la més cara de la nostra guia) val aproximadament 25€, però es tracta d’un festival molt complet.

Arts plàstiques i escultòriques

 Les exposicions d’art sempre són benvingudes. Per accedir al panorama alternatiu artístic és recomanable allunyar-se dels cèlebres museus de les grans ciutats i endinsar-se en l’entramat de centres culturals que farceixen el nostre territori.

-La Nau Ivanov destaca a Barcelona per la quantitat d’obres d’artistes emergents que s’hi exposen, així com d’altres propostes més i gratis.

-També a la ciutat comtal trobem el Mitte, un espai generalment cultural, amb diferents ambients (i amb diferents artistes) i obert a qualsevol iniciativa. Compta, sobretot, amb exposicions interessants i ben peculiars.

 

Gaudiu!

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any