Xavier Rubert de Ventós: ‘Puc ser d’un estat espanyol del qual sóc objecte i no subjecte? No.’

  • El filòsof i catedràtic parla de la integració del sentiment espanyol en una Catalunya independent

VilaWeb
Redacció
05.10.2012 - 16:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El filòsof i catedràtic d’estètica de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, Xavier Rubert de Ventós, explica en aquesta entrevista que ha publicat avui la web Amb independència les diferències de model, en el terreny nacional, entre Catalunya i Espanya, i hi exposa com creu que encaixarà el sentiment espanyol en una Catalunya independent. Rubert de Ventós hi afirma que els unionistes espanyols ‘defensen unes fronteres sagrades dissenyades amb la sang dels soldats i el semen dels emperadors’, i declara: ‘Jo no sóc nacionalista, sóc independentista: els sentiments són el meu motor, però no seran mai el meu volant.’

Sobre l’actual situació entre Catalunya i Espanya, es pregunta: ‘Puc ser d’un estat del qual sóc objecte i no subjecte? No en puc ser.’ I afegeix: ‘Em vaig fer independentista quan, com a català, vaig ser tractat com a foraster a Madrid.’ En aquest sentit, considera un escàndol que Espanya faci inversions tan improductives com les del TGV per reforçar el seu projecte nacional, o que una part de la política exterior espanyola es faci mirant de reüll Catalunya, com en el cas del no-reconeixement de Kosovë.

En l’entrevista també parla de l’encaix dels qui actualment se senten espanyols en una Catalunya independent o del rol que hi tindria el castellà.

I acaba reblant: ‘Tant la reticència dels de Madrid com el ressentiment d’aquí son tristos, pesats, una pèrdua de temps…’


Canal Amb independència de VilaWeb, amb entrevistes amb Jordi PujolVicent Sanchis, Joan MajóMateu Turró, Màrius Serra, Modest Guinjoan i Ferran Requejo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any