Ernest Maragall va impulsar el manifest dels catalanistes per temptejar la creació d’un nou partit

  • L'-ex batlle de Banyoles Joan Solana diu que era la base d'un nou partit · Geli ho nega i el considera 'una aportació al programa del PSC'

VilaWeb
Redacció
05.10.2012 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El manifest (PDF) signat per 145 militants i ex-militants socialistes pel dret d’autodeterminació fou impulsat fa un mes per l’ex-conseller Ernest Maragall per temptejar la possibilitat de crear un nou partit d’esquerra i catalanista. Una nova opció política que es pogués presentar a les eleccions del 25-N o, si no hi hagués temps, presentar-se després. Alguns dels signants, com Marina Geli i Àngel Ros, no plantegen així el manifest, sinó que el veuen com ‘una aportació al programa electoral del PSC’.

Avui mateix l’ex-batlle socialista de Banyoles Joan Solana, ha declarat a Ràdio Girona, i al seu Twitter, que aquest document era la base d’un nou partit per al 25-N i que es va filtrar per frenar-ho. ‘El manifest no es va presentar, es va filtrar quan s’estava debatent la possibilitat de presentar un nou partit a aquestes eleccions. No anava dirigit a la direcció del PSC, més aviat a les persones que no se senten representades per aquest PSC. De moment, els que van filtrar el manifest han aconseguit frenar el debat sobre el nou partit, que alguns consideràvem imprescindible. Els que van filtrar el manifest han aconseguit frenar el debat sobre el nou partit, que alguns consideràvem imprescindible’.

Maragall ha anunciat aquest divendres que l’endemà de les eleccions del 25 de novembre pensa parlar de la creació d’un nou projecte polític que aposti pel dret de decidir. Ha dit que el PSC és en ‘una posició clarament desubicada’ i que ‘sembla haver renunciat a ser la gran alternativa’. ‘Tant de bo haguéssim tingut temps de presentar-nos a aquestes eleccions havent fet aquest procés, que haguéssim hagut de començar fa uns anys’. Maragall també ha revelat que en algunes comarques com el Maresme o Osona hi ha militants que s’han donat de baixa del PSC.

Geli: ‘Una aportació al programa electoral’

Però Geli, que ha recordat que Solana ja no és militant socialista, com alguns dels signants del manifest, diu que el text no es va plantejar com a base per un partit nou. Es va plantejar, en canvi, com ‘una aportació al programa electoral del PSC, i com un debat que va més enllà de les eleccions’. Reconeix que ‘hi ha gent que són ex-PSC que potser sí que volen anar més enllà’.

El manifest continua rebent adhesions, tant de gent que és del PSC com d’altres que no formen part del partit. El correu on es recullen les adhesions és manifestesquerracatalana@gmail.com.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any