Pañella: “La manipulació lingüística de Canal 9 arriba a extrems indignants”

  • El diputat de Compromís denuncia que “han mostrat una pagina del prestigiós Diccionari Català-valencià-balear esborrant les paraules “català” i “balear”

VilaWeb
Redacció
04.10.2012 - 11:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat de Compromís per Castelló, Josep Maria Pañella, ha declarat  que “una de les característiques dels règims totalitaris és sempre la manipulació de la realitat, en el sentit més físic, esborrant i afegint imatges a conveniència per a enganyar l’opinió públic. I, per desgràcia, a Canal 9 s’ha arribat ja a eixos extrems. En el programa “Trau la llengua” s’ha mostrat una pàgina del prestigiós Diccionari Català-valencià-balear, un dels grans monuments filològics de la nostra llengua, obra dels grans lingüistes mallorquins Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, suprimint-li les paraules “català” i “balear” i deixant-lo únicament com a “Diccionari valencià”.

Per a Pañella, es tracta “d’un intent  ben barroer i quasi surrealista d’impedir que es visualitze clarament la unitat de la llengua que parlem valencians, catalans i mallorquins; un intent que, a aquestes altures del segle XXI, faria riure si no fera plorar. I és que es veu que la direcció del “nostre” (?) canal autonòmic, immers en un ERO terrible i a la vora de la fallida, no té millor faena a què dedicar-se que a censurar el nom de la llengua, ni que siga en el sentit acumulatiu dels tres territoris que la parlem.”

El diputat de Compromís ha declarat que “per suposat, he presentat una pregunta parlamentària al Consell, del qual depén en darrera instància Canal 9, per a esbrinar responsabilitats. Exigisc saber qui n’és el responsable, qui ha donat les ordres a la direcció del programa per a dur a terme aquesta falsificació, i quines responsabilitats pensa exigir el Consell als seus autors, tot i que sospite quina serà la resposta: no cap. Perquè és inacceptable que s’enganye els espectadors d’una televisió pública amb manipulacions semblants, que no fan sinó llançar llenya al foc d’una controvèrsia absurda sobre la llengua que parlem els valencians i sobre el seu abast territorial. Per això, des de Compromís volem mostrar públicament la nostra indignació per aquests fets, i l’exigència que mai més no es tornen a repetir”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any